Premierul Nicolae Ciucă afirmă că aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru 2023
Publicat de Andreea Drilea, 8 decembrie 2022, 18:53
Premierul Nicolae Ciucă afirmă că aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor, iar pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi gaze naturale va continua. La această oră, Guvernul dezbate, în vederea adoptării, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, dar şi actele normative coneze.
Are mai multe informaţii reporterul Andrei Şerban.
Guvernul va adopta în şedinţa de la această oră Ordonanţa de Urgenţă care cuprinde măsurile sociale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, strategia fiscal-bugetară şi legea plafoanelor. Pe baza acestor acte normative se construieşte bugetul de anul viitor, care va prevedea o creştere a PIB-ului nominal de 2,8% şi reducerea deficitelor şi inflaţia o să scadă până la valoarea de 9,6 ca medie anuală. De asemenea, vor creşte salariul mediu lunar şi numărul de salariaţi, iar implicit rata şomajului o scadă.
Ministrul de finanţe, Adrian Câciu, a susţinut că se păstrează şi anul viitor mecanismul de compensare a facturilor la energie.
Adrian Câciu: Având în vedere prevederile Ordonanţei 119, prin care am schimbat sistemul compensării facturilor la energie, practic, banii care se alocau către ministere nu se mai alocă, ei găsindu-se în contul disponibil din contribuţia de solidaritate din care se compensează facturile şi astfel se explică, de altfel, scăderi de bugete la cele două ministere. Partea de asistenţă socială, partea la Ministerul Muncii sau partea de sprijin prin programe păstrându-se intactă. La Ministerul Energiei, partea de investiţii păstrându-se intactă chiar cu o suplimentare pentru anul 2023.
Adrian Câciu a mai amintit că cei mai mulţi bani va primi Ministerul Apărării 2,5% din PIB, urmat de ministerele Agriculturii şi Afacerilor Interne.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro)