Premierul şi ministrul Economiei s-au întâlnit cu reprezentanţii HoReCa
Publicat de , 25 noiembrie 2020, 14:21
Premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, au discutat astăzi cu reprezentanţii HoReCa despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor suferite de agenţii economici din acest sector, ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.
Cei prezenţi la Palatul Victoria au analizat, totodată, prelungirea aplicării măsurii de acordare a şomajului tehnic angajaţilor şi a modalităţii de aplicare a programului de lucru flexibil.
Premierul a afirmat că este favorabil prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate a fost afectată de criza sanitară şi consideră utilă flexibilizarea programului de lucru, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa.
Consultările între guvern şi reprezentanţii acestui sector vor continua în perioada următoare.
Schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din industria ospitalităţii, din cauza crizei sanitare, ar putea deveni operaţională din luna martie a anului viitor.
În urma discuţiilor, care au durat aproape două ore, a reieşit că executivul va elabora cel târziu săptămâna viitoare un proiect de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din domeniul HoReCa şi agenţiile de turism să beneficieze de granturi în cuatum de 20% în vederea acoperirii parţiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul trecut.
Schema de ajutor de stat ar urma să se aplice după aprobarea sa de către Comisia Europeană, iar mecanismul de realizare va fi facilitat de o aplicaţie electronică, pentru a se reduce birocraţia.
Daniel Mischie, reprezentant al industriei restaurantelor, spunea că acest ajutor ar putea ajunge la 800.000 de euro per operator, dar nu mai mult de atât.
Daniel Mischie: Acest ajutor de stat, de compensare a 20%, va putea fi operaţional începând cu luna martie a anului viitor, după închiderea bilanţului pe 2020, astfel încât să se poată calcula diferenţa de la încasările anului 2020 cu încasările anului 2019. Deci se referă la companii care vor fi active sau au fost active pe parcursul anului 2019 şi 2020 şi vor primi acest ajutor de stat, pe care noi îl evaluăm la aproximativ 500 de milioane de euro pentru industria restaurantelor.
Până în iunie anul viitor ar putea fi prelungite şi facilităţile la şomajul tehnic pentru industriile restricţionate, dar şi pentru programul de muncă flexibil, cu extinderea procentajului de la 50 la 75% din valoarea salariului net pentru orice operator, a mai spus Daniel Mischie.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)