Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE) Preşedintele Republicii Moldova – vizită la Bucureşti

(UPDATE) Preşedintele Republicii Moldova – vizită la Bucureşti

Publicat de Andreea Drilea, 1 noiembrie 2022, 12:12 / actualizat: 1 noiembrie 2022, 16:15


UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la Bucureşti, discuţiile concentrându-se, cu prioritate, asupra măsurilor consistente de sprijin din partea României pentru depăşirea crizei energetice din Republica Moldova.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea cu preşedintele Republicii Moldova a avut loc într-un context regional complex, marcat atât de perpetuarea efectelor economice, sociale şi umanitare ale continuării agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cât şi de progresele semnificative pe calea integrării europene a Republicii Moldova ca urmare a obţinerii statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Consultările politice ale celor doi preşedinţi au vizat consolidarea cooperării bilaterale excelente şi substanţiale la nivel politic, economic şi sectorial şi avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energiei, transporturilor, sănătăţii, educaţiei sau societăţii informaţionale, precizează sursa citată.

‘Preşedintele Maia Sandu a adresat mulţumiri pentru măsurile prompte adoptate de către România pentru facilitarea furnizării de electricitate, gaze naturale, păcură şi lemne de foc pentru cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, preşedintele Republicii Moldova a prezentat demersurile autorităţilor de la Chişinău privind asigurarea furnizării de gaze naturale în regim de urgenţă, în vederea acoperirii consumului pentru lunile de iarnă, din surse alternative celei ruseşti şi a solicitat continuarea sprijinului României’, arată Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, a fost evaluat stadiul proiectelor de interconectare a infrastructurii energetice dintre România şi Republica Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităţilor de la Chişinău de reformare a sistemului energetic al Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Iohannis a salutat creşterea cu 41% a schimburilor bilaterale de mărfuri în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021.

Şeful statului a mai evidenţiat demersurile ţării noastre în domeniul asistenţei pentru Republica Moldova, atât prin acordarea de sprijin bugetar direct, cât şi în parteneriat cu partenerii europeni, sub egida Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansate de România, Franţa şi Germania.

Klaus Iohannis a reiterat sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, inclusiv prin furnizarea de expertiză. În context, el a prezentat demersurile realizate la nivel european pentru susţinerea economiei Republicii Moldova, printre care măsurile pe linia liberalizării comerţului cu această ţară pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri, adaugă Administraţia Prezidenţială.

(AGERPRES)


UPDATE – Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită, marţi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete.

Maia Sandu urmează să se întâlnească şi cu premierul Nicolae Ciucă.

Aflată în vizită la Bucureşti, ea a participat la Conferinţa internaţională ‘Femeile parlamentar din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional’, organizată de Senat.

(AGERPRES)


UPDATE – Republica Moldova şi România ‘îşi croiesc’ împreună soarta, ca parte a lumii libere, Chişinăul în drum spre Uniunea Europeană, iar Bucureştiul ‘mai puternic’ în UE, a afirmat, marţi, preşedintele ţării vecine, Maia Sandu, la conferinţa internaţională dedicată femeilor organizată la Palatul Parlamentului.

‘Pentru prima dată de când Republica Moldova şi-a declarat independenţa, preşedintele Republicii Moldova, alături de preşedintele României, îşi dau mâna în forul legislativ suprem al României pentru a veni cu un mesaj comun în faţa cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, în aceste timpuri extrem de grele pentru toţi, Republica Moldova şi România nu doar îşi dau mâna, ci îşi croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere – Republica Moldova în drum spre Uniunea Europeană, România mai puternică în Uniunea Europeană’, a evidenţiat Sandu, la Conferinţa ‘Femeile parlamentar din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional’.

Ea a subliniat rolul important important pe care femeile moldovene îl joacă în politică, adăugând că acestea se bucură de sprijinul societăţii, care apreciază, înainte de toate, caracterul unui om.

‘Societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viaţa politică, pentru că suntem europeni şi avem valori europene. Cetăţenii noştri au demonstrat că apreciază, înainte de toate, caracterul unui om. Îl măsoară pe celălalt după merite, indiferent dacă este femeie sau bărbat. Acum doi ani, unii bărbaţi din spaţiul politic de la noi spuneau că o femeie nu poate câştiga alegerile prezidenţiale şi că, în general, femeile nu au ce căuta în politică. (…) Chiar dacă este o provocare să reuşeşti într-un domeniu dominat tradiţional de bărbaţi, tot mai multe femei din Moldova s-au implicat şi au ajuns să fie respectate pentru abilităţile lor. În Republica Moldova femeile sunt lidere în mai multe sfere de activitate, ele conduc astăzi importante instituţii: Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura anticorupţie, Curtea Constituţională. Femeile noastre creează şi conduc afaceri de succes, devin campioane mondiale în sporturi de performanţă’, a afirmat Maia Sandu.

Ea a precizat că 40% dintre parlamentarii de la Chişinău sunt femei, iar aproximativ 200 de Primării sunt conduse de femei, ceea ce reprezintă 22% din numărul total.

‘În 2023, vor fi şi mai multe, pentru că femeile active din viaţa socială şi politică din Moldova au văzut că se poate. Unii s-au opus la început legii cotelor de reprezentare, au fost voci care au spus că femeile nu au nevoie de locuri stabilite prin lege, însă timpul a demonstrat că aceste cote sunt importante pentru a asigura oportunităţi egale, pentru că şansele egale înseamnă echitate, înseamnă sprijin pentru ca femeile valoroase, hotărâte, muncitoare, care au fost ţinute departe de nivelul decizional, să poată contribui la dezvoltarea ţării’, a punctat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a arătat că este nevoie ca puterea femeilor în partide să fie ‘adevărată, nu doar pe hârtie’.

‘Este adevărat că adoptarea unei legi nu reprezintă o soluţie magică pentru amplificarea vocii femeilor în politică, este nevoie de susţinere din partea decidenţilor şi de implicare din partea a cât mai multor femei. E nevoie ca puterea femeilor în partide să fie adevărată, nu doar pe hârtie, iar aceasta se poate întâmpla când partidele apreciază şi promovează oamenii după merite, când dezvoltă o cultură organizaţională incluzivă. Implicându-ne, stimulând participarea altor femei în politică, promovând meritocraţia, vom crea o societate în care deciziile se iau de toţi reprezentanţii săi. Să reuşeşti să faci o politică înţeleaptă, care să aducă rezultate bune pentru cetăţenii tăi şi cât mai repede este o provocare pentru orice politician, femeie sau bărbat. Pentru mine, în aceste vremuri este şi o imensă responsabilitate. Voi face tot ce pot ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei şi ca oamenii să trăiască în pace, liberi şi demni, la ei acasă’, a transmis Sandu.

(AGERPRES)


UPDATEAlocuţiunea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, susţinută în cadrul Conferinţei internaţionale ‘Femeile parlamentar din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional’

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 1 noiembrie 2022, o alocuţiune în cadrul Conferinţei internaţionale ‘Femeile parlamentar din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional’, organizate de Senatul României.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

Doamnă Preşedinte al Republicii Moldova,
Doamnă Preşedinte interimar al Senatului,
Domnule Prim-ministru,
Excelenţe,
Doamnelor şi domnilor parlamentari,
Doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să fiu aici, alături de dumneavoastră.

Am acordat cu toată încrederea Înaltul Patronaj acestei Conferinţe pentru că sunt un puternic susţinător al egalităţii de gen şi cred că avem obligaţia să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor în poziţii-cheie în toate domeniile, dar mai ales în politică.

Încă de la începutul primului mandat de Preşedinte, am afirmat clar şi răspicat, cu fiecare ocazie, că România trebuie să îşi asume politici publice care să asigure egalitatea între femei şi bărbaţi.

Convingerea mea este că încurajarea unei contribuţii cât mai semnificative a femeilor în viaţa publică generează modernizare şi prosperitate. Mai sunt însă multe de făcut pentru susţinerea drepturilor femeilor şi, de aceea, iniţiative precum această Conferinţă sunt foarte importante.

Promovarea egalităţii de gen reprezintă un obiectiv prioritar asumat la nivelul Uniunii Europene, pe care România, în calitate de stat membru, îl împărtăşeşte şi îl sprijină.

În acest sens, reducerea inegalităţilor în plan economic şi social, asigurarea accesului la oportunităţi egale de dezvoltare, combaterea stereotipurilor şi a violenţei de gen se realizează printr-o strategie dedicată şi o abordare integrată în toate politicile europene şi în acţiunea externă a Uniunii.

În perioada extrem de complicată în care ne aflăm, marcată de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, am văzut cum atât de multe femei şi-au asumat salvarea şi punerea în siguranţă a copiilor şi a familiilor lor, cu speranţa că într-o zi se vor putea întoarce la o viaţă liniştită, trăită în pace. Femeile ucrainene au demonstrat mult curaj şi o forţă incredibilă în aceste opt luni de agresiune militară.

Doamnelor şi domnilor,

Femeile însă nu au doar un rol major în familie, ci îşi asumă şi performanţe în afaceri, în profesii liberale, în mediul asociativ sau în politică.

Este important să recunoaştem şi să sprijinim mai mult această implicare, pentru că o societate se dezvoltă şi progresează atunci când femeile şi bărbaţii au parte, în mod egal, de oportunităţi şi avantaje şi, totodată, împart şi responsabilităţile, atât în familie, cât şi în mediul profesional.

Într-o democraţie matură şi incluzivă este necesar ca femeile să îşi poată exercita drepturile politice şi să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, astfel încât vocea lor să fie puternică atunci când vorbim despre decizii politice.

Existenţa unei largi reprezentări a femeilor în Parlament şi în administraţiile locale asigură faptul că drepturile şi interesele acestora sunt mai bine apărate, iar nevoile şi problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi sunt mai bine înţelese şi soluţionate în cea mai potrivită manieră.

În ultimii ani, din păcate, nu au fost înregistrate progrese notabile în acest sens, iar numărul femeilor care ajung să ocupe funcţii importante în administraţia locală sau centrală este în continuare scăzut, ceea ce este îngrijorător şi, în acelaşi timp, poate să fie un factor descurajant pentru cele care doresc să se implice.

Atunci când li se oferă oportunitatea de a-şi atinge adevăratul potenţial în exercitarea profesiei, femeile au contribuţii extrem de valoroase în toate domeniile de activitate.

Există numeroase exemple, inclusiv la noi în ţară, care demonstrează că femeile pot fi lideri de succes şi, totodată, pot excela şi produce rezultate inovatoare în politică, inginerie, robotică, aeronautică, afaceri sau IT, domenii care sunt deseori considerate, în mod eronat, a fi mai potrivite bărbaţilor.

Este esenţial ca fiecare femeie să aibă şansa de a-şi alege, fără niciun fel de constrângeri sau de bariere, cariera pe care vrea să o urmeze. Tocmai de aceea, în viziunea proiectului ‘România Educată’, tuturor tinerilor, indiferent de gen, li se oferă posibilitatea de a-şi contura parcursul academic şi profesional în funcţie de propriile aptitudini şi preferinţe.

Trebuie să recunoaştem că, în raport cu bărbaţii, prezenţa femeilor în poziţiile de management este semnificativ mai redusă în România.

Pentru a avea o pondere mai mare a doamnelor care ocupă funcţii de conducere, este important ca instituţiile statului, dar şi partidele politice, să promoveze constant femeile la cel mai înalt nivel decizional.

Ne dorim cu toţii să trăim într-o societate modernă, iar în acest sens este clar că avem nevoie de o schimbare a perspectivei şi a mentalităţii la nivelul publicului larg.

O societate modernă este aceea în care au fost eliminate stereotipurile şi prejudecăţile legate de atribuţiile şi rolul femeilor în familie, economie şi în politică.

Femeile trebuie tratate în mod egal cu bărbaţii, în toate aspectele, inclusiv în ceea ce priveşte viaţa privată, educaţia sau locul de muncă, astfel încât să se creeze premisele care să le permită să îşi asigure independenţa economică, în condiţii de egalitate.

Atunci când la nivelul unei societăţi încă persistă atitudini şi concepţii tributare unor mentalităţi învechite, comportamentele discriminatorii sunt perpetuate şi deseori ignorate.

Una dintre cele mai grave consecinţe ale inegalităţii de gen este violenţa împotriva femeilor. Trebuie să depunem eforturi mai mari pentru a o elimina, în toate formele sale, şi pentru a ne asigura că societatea noastră are toleranţă zero faţă de astfel de acte.

În această privinţă, educaţia, încă de la cele mai mici vârste, joacă un rol fundamental în formarea unor deprinderi sociale care promovează egalitatea de gen.

Complementar educaţiei, avem nevoie de o legislaţie care să ne apropie de îndeplinirea obiectivului privind egalitatea de gen în toate aspectele societăţii, care să protejeze şi să promoveze potenţialul extraordinar de care dispun femeile.

Totodată, este nevoie şi de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a combate discriminarea, stereotipurile de gen, comportamentul misogin şi prejudecăţile.

Am convingerea că astfel de iniţiative, precum Conferinţa de astăzi, pot contribui semnificativ la atingerea acestor obiective privind egalitatea de gen.

Vă mulţumesc şi doresc mult succes acestei Conferinţe!

Departamentul Comunicare Publică


Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua, marţi, o vizită în România.

Ea va fi primită, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cu care va avea convorbiri tete-a-tete.

Potrivit agendei, primirea la Cotroceni va avea loc la ora 13,15.

Tot marţi, şeful statului va participa la Parlament la Conferinţa internaţională ‘Femeile parlamentar din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional’. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă

Etichete:
OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:32

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit actului...

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:07

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, ca nefondate, recursurile formulate de Călin Georgescu şi Coaliţia...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:49

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării

UPDATE – Resturi de drone de provenienţă rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localităţile Ceatalchioi şi Tudor...

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:45

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, la Iași, că este necesar ca şi autorităţile din localităţile mici să se...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:58

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi, la Iași, că în următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie din România...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:27

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)

Problema plăţii orelor suplimentare lucrate sâmbătă şi duminică în domeniul ordinii publice va fi reglementată cu prioritate la începutul...

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 14:58

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri definitiv acţiunea în justiţie deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării...

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 11:29

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la...

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an