Președintele României, declarații de presă înaintea participării la reuniunea Consiliului European
Publicat de , 10 decembrie 2020, 14:36
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Bruxelles, unde urmează să participe la reuniunea Consiliului European, că se va implica în construcţia unor structuri care să susţină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice.
‘Lupta împotriva schimbărilor climatice se duce prin acţiuni concrete, pe termen mediu şi lung, acţiuni cu impact cuantificabil şi real. În acest sens, împreună cu Guvernul, vom elabora politici publice şi vom crea instrumente care să ducă la implementarea lor. N-avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar. Trebuie să ne concentrăm pe propuneri şi strategii ambiţioase, dar realiste, pe care să le implementăm şi care să aibă ca afect creşterea calităţii vieţii oamenilor. Mă voi implica direct în iniţierea şi construcţia unor structuri care să susţină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice‘, a declarat şeful statului.
El a amintit că România îşi asumă o ţintă europeană de atingere a neutralităţii din punctul de vedere al carbonului până în 2050 şi susţine reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.
‘Este un gest de responsabilitate pe care suntem obligaţi să-l facem pentru sănătatea noastră şi a generaţiilor viitoare‘, a punctat Iohannis.
Şeful statului a vorbit şi despre nevoia de susţinere a autorităţilor locale.
‘Ştim foarte bine că deciziile de la nivel central nu sunt suficiente şi nu sunt eficiente fără acţiuni concrete în plan local, iar dacă vrem rezultate, trebuie să ajutăm autorităţile locale. Împreună cu experţii, cu societatea civilă şi cu toţi actorii economici direct implicaţi în implementarea politicilor de mediu şi climă sunt convins că vom reuşi să facem din România un lider în domeniul schimbărilor climatice la nivel regional, european şi chiar internaţional‘, a arătat el.
Klaus Iohannis a precizat că acţiunea în domeniul schimbărilor climatice contribuie nu numai la un mediu mai curat, ci poate duce la dezvoltarea de sectoare economice noi – industriale, energetice, agricole, digitale.
‘Uniunea Europeană ne oferă finanţare pentru a crea şi stimula noi ramuri ale economiei sustenabilităţii prin programe precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Fondul de Modernizare, Fondul pentru Tranziţie Justă. Trebuie să profităm din plin de această oportunitate prin avansarea de proiecte adecvate şi mature, care vor asigura absorbţia de fonduri europene şi vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a României‘, a afirmat şeful statului.
Iohannis a subliniat că, ‘pentru a trăi însă într-un mediu curat şi prietenos, pe care să-l lăsăm generaţiilor viitoare, este nevoie de noi toţi, autorităţi şi cetăţeni’.
La reuniunea Consiliului European se intenţionează obţinerea unui acord cu privire la stabilirea unei noi ţinte, mai ambiţioase, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030, de ‘cel puţin 55%’ comparativ cu anul 1990.
(Agerpres/FOTO captură video)