Preţul dioxidului de uraniu a crescut pentru a acoperi obligaţia bugetară şi costurile de obţinere a pulberii sinterizabile
Publicat de Andreea Drilea, 2 martie 2016, 15:41
Compania Naţională a Uraniului SA (CNU) a fost obligată să recalculeze preţul pulberii de dioxid de uraniu şi a demarat procedura de renegociere a preţului din contractul cu SN Nuclearelectrica (SNN) în urma deciziei irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se arată într-un comunicat al companiei, remis miercuri AGERPRES.
Urmare a acestei decizii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, CNU a recalculat preţul pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu, astfel încât acesta să acopere atât obligaţia bugetară, cât şi costurile de obţinere a pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu din prelucrarea concentratelor de U308.
Până la punerea în aplicare a deciziei irevocabile a ÎCCJ, ponderea obligaţiei la bugetul de stat din preţul de vânzare către SNN a pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu, a fost de 10%, comparativ cu 80% după aplicarea acesteia.
În cadrul negocierilor cu SNN nu s-a ajuns la consens privind acceptarea noului preţ, astfel că CNU s-a aflat în imposibilitate de a mai livra marfa la preţul din contract, care nu acoperă obligaţiile la bugetul de stat şi costurile de producţie, spun reprezentanţii companiei. În aceste condiţii, SNN a reziliat contractul cu CNU.
În luna decembrie 2015, CNU a fost invitată să participe cu o ofertă fundamentată la procedura de achiziţie de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu organizată de SNN, oferta fiind declarată admisibilă, dar necâştigătoare, criteriul fiind preţul cel mai mic.
Situaţia critică în care se află în prezent CNU are drept cauze un cumul de acţiuni, precum sistarea, începând cu anul 2011 a subvenţiei acordate acestui sector, lipsa fondurilor pentru realizarea de investiţii în instalaţiile existente, blocarea realizării obiectivelor de investiţii privind deschiderea şi punerea în exploatare a noi zăcăminte de uraniu şi nu în ultimul rând, valorificarea produsului finit (pulberea de U02) către unicul beneficiar SNN, la un preţ scăzut, necorelat cu preţul pieţei. Toate aceste acţiuni au condus la diminuarea drastică a veniturilor companiei, apreciază reprezentanţii CNU.
Reprezentanţii CNU fac demersuri pentru identificarea şi implementarea soluţiilor adecvate pentru păstrarea parteneriatului cu SNN.
Nuclearelectrica a decis, în februarie 2016, să cumpere combustibil nuclear de la o firmă din Canada, Cameco Inc, pentru că preţul a fost mai bun decât cel al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), potrivit unui comunicat al SNN.
Conform Nuclearelectrica, CNU a livrat, conform contractului, UO2 la preţul negociat de 475 lei/kg UO2 o perioadă de aproximativ 2 ani. În luna noiembrie 2015, CNU a notificat SNN că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la preţul negociat şi agreat cu SNN de 475 lei/kg şi a pus în vedere SNN că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015.
(Agerpres/FOTO arhivă zf.ro)