Preţurile la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici vor fi compensate până la sfârşitul lunii martie
Publicat de gabrielarotaru, 19 octombrie 2021, 07:48
Preţurile la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici vor fi compensate până la sfârşitul lunii martie, iar consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna cu şase luni plata facturilor la cerere, potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptate ieri de Senat. Şi firmele vor beneficia de TVA redus şi vor fi exceptate de la plata certificatelor verzi şi accize.
Modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prevăd printre altele că în perioada aplicării legii preţurile la energie electrică se vor plafona la cel mult un leu pe kilowatt, iar la gaze naturale la 0,37 lei kilowat oră.
Consumatorii casnici vor beneficia de o compensare a facturii la energia electrică de 0,291 de lei pe kilowatt oră şi de reducerea facturii de gaze naturale cu până la 33% pe lună.
Şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii s-a redus TVA de la 19 la 5% şi s-a decis că vor fi exceptate de la plata certificatelor verzi şi a contribuţiei pentru cogenerare.
Senatorul PNL Toma Petcu: Cred că este foarte important să dăm posibilitatea consumatorului vulnerabil să îşi amâne la plată până la şase luni aceste facturi. Am stabilit cu toţii că avem nevoie de o plafonare. Diferenţa dintre ceea ce se plafonează până la preţurile de referinţă se compensează şi practic ajungem la acele valori pe care colegii noştri de la PSD le-au propus. Cu siguranţă toate persoanele juridice pot accesa această schemă de sprijin.
În cadrul dezbaterilor din plen, senatorul PSD Daniel Zamfir, deşi a arătat că susţine Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, a menţionat că propunerile legislative ale social-democraţilor respinse prin vot ar fi rezolvat mai bine problema creşterii preţurilor la energie.
Daniel Zamfir: Aţi ales, dintr-un orgoliu de neînţeles, să omorâţi o iniţiativă bună, cea a noastră, doar pentru că vine de la PSD, nu mai aveţi tăria să recunoaşteţi că acea compensare e una care va fi foarte greu de aplicat şi nu vor ajunge oamenii să beneficieze de ea.
Adoptat în unanimitate, documentul mai prevede că va exista o supraimpozitare a profitului producătorilor din energie cu 80%, dar şi plafonarea la 5% din costurile cu transportul şi distribuţia a profitului furnizorilor. Actul normativ merge acum la Camera Deputaţilor pentru votul decizional. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)