Primăriile pot primi amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei dacă nu colectează selectiv deşeurile de la populaţie
Publicat de Andreea Drilea, 18 iulie 2019, 17:59
Garda de Mediu a început controale în ţară, pentru a vedea dacă autorităţile şi companiile de salubritate colectează selectiv deşeurile de la populaţie, astfel încât materialele reciclabile să fie recuperate.
Primăriile care nu s-au conformat până la începutul acestei luni riscă amenzi între 20 şi 40 de mii de lei.
Comisarii Gărzii de Mediu se aşteaptă să aplice foarte multe sancţiuni, pentru că datele de anul trecut arătau că o treime dintre primării nu au contracte de salubritate. Reporterul RRA, Bogdan Isopescu, are detalii:
Reporter: Ţinta de recuperare şi reciclare pentru 2019 este de 42%, iar pentru 2020 este de 50% din totalul deşeurilor care ar fi trebuit să ajungă la groapa de gunoi. Aceste ţinte au fost asumate de România în faţa Comisiei Europene. Comisarii Gărzii de Mediu se îndoiesc, însă, de această performanţă, pentru că toate datele anterioare arată că România nu şi-a îndeplinit decât jumătate din ţintele de anul trecut, iar asta înseamnă că în puţine localităţi se colectează selectiv. Controalele din 2018 arătau că au fost trimise la reciclat doar 17% din deşeuri, în loc de 35%. Problema care a dus la această situaţie este faptul că multe primării încă nu au negociat cu salubriştii pentru a implementa principiile reciclării.
Marian David: S-au precipitat, după părerea mea, cu 30 iunie, adică încă nu e sistemul pus la punct. Deci salubristul în momentul ăsta trebuie să preia, să asigure recipienţi pentru colectare selectivă, să asigure program de ridicare selectivă de la gospodării, să implementeze sistemul ‘Plăteşti cât arunci’ – de asta sunt tergiversări pe încheierea contractelor.
-: Cam cât e o amendă pentru o primărie care încă nu a încheiat o negociere?
Marian David: Deci… de la 20.000 la 40.000.
Reporter: Mai mult, spun comisarii Gărzii de Mediu, rezultatele controalelor de anul trecut arătau că o treime din localităţile din România nici măcar nu colectează deşeurile cetăţenilor, pentru că nu există niciun tip de contracte cu firmele de salubritate.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)