Primarul din Slatina va fi cercetat în arest la domiciliu
Publicat de Andreea Drilea, 15 martie 2015, 06:31
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins sâmbătă cererea DNA de arestare preventivă a lui Minel Prina, primarul municipiului Slatina, urmând ca acesta să stea în arest la domiciliu, el fiind acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în dosarul în care a fost pus sub acuzare şi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.
În schimb, Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina) a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Decizia nu este definitivă.
În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare Bogdan Petrică Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, însă în cazul acestora procurorii au dispus controlul judiciar pe o durată de 60 zile.
Ministrul Darius Vâlcov a fost chemat vineri la DNA, unde i s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, în legătură cu acordarea unor contracte din fonduri publice, în schimbul unui ‘comision’ de 20% (în total 2 milioane de euro), pe vremea când era primar al municipiului Slatina.
‘În cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări’, se arată într-un comunicat al DNA.
Astfel, în luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul ‘Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt’, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ‘Oltul’ a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului ‘Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt’.
În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele ‘Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava’, ‘Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina’ şi ‘Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt’.
Conform DNA, cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.
În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului ‘Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt’, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări.
Administratorul societăţii şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.
‘Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii. Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov Bogdan Darius. În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens’, mai spun procurorii.
De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Lucian Petruţ Suşală, Petre-Bogdan Timofte, Constantin Cristian Tomescu şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani.
Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii.
Procurorii mai arată că, din materialul probator administrat în cauză, a rezultat că urmare a înţelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.
(Agerpres/FOTO concretinolt.ro)