Procurorii au dispus efectuarea a două expertize asupra produselor Hexi Pharma
Publicat de Andreea Drilea, 17 mai 2016, 05:18 / actualizat: 17 mai 2016, 10:08
UPDATE ora 10:45 – Procurorii Parchetului General au dispus efectuarea a două expertize tehnico-ştiinţifice asupra produselor de la Hexi Pharma, în cadrul anchetei privind dezinfectanţii diluaţi din spitale.
‘În continuarea cercetărilor efectuate în cauza cunoscută generic sub denumirea ‘Dezinfectanţii utilizaţi în spitale’, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus efectuarea a două constatări tehnico-ştiinţifice asupra produselor ‘Hexi Pharma’. Totodată, procurorii efectuează şi alte acte de urmărire penală care nu pot fi făcute publice în acest stadiu al anchetei’, se arată într-un comunicat al Parchetului remis marţi AGERPRES.
Parchetul General reaminteşte că magistraţii de la Judecătoria sectorului 5 au admis luni o cerere a procurorilor şi au decis faţă de Hexi Pharma, pentru o perioadă de 60 de zile, interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia iniţierii fuziunii, a divizării sau a reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor societăţii, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide.
De asemenea, procurorii au adus la cunoştinţa Tribunalului Bucureşti, unde se judecă cererea Hexi Pharma de intrare în insolvenţă, cu privire la măsurile preventive dispuse de Judecătoria sectorului 5.
Hexi Pharma a fost pusă sub urmărire penală de procurorii Parchetului General pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Cererea companiei Hexi Pharma privind intrarea în insolvenţă va fi luată în discuţie marţi de Tribunalul Bucureşti.
Potrivit portalului instanţelor, acţiunea a fost depusă pe 10 mai la tribunal şi are ca materie ‘falimentul’ şi ca obiect ‘cererea debitorului art. 66 din Legea nr. 85/2014’. Conform art. 66 din această lege, Hexi Pharma cere reorganizarea judiciară sub supravegherea unui administrator special.
Hexi Pharma Co. SRL a depus o cerere de intrare în insolvenţă, pe motiv că nu mai poate face faţă datoriilor comerciale şi fiscale, ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile.
Compania condusă de Dan Condrea susţine că are de plătit datorii de 23,4 milioane lei către bugetul de stat şi către diverşi furnizori, dar şi facturi neachitate către două firme din Cipru de peste 20 de milioane de euro. Cele două firme din Cipru sunt Hatom Limited Limassol şi Chemical&Pharmaceutical Sol LTD Nicosia, care sunt de fapt, potrivit Rise Project, două off-shore-uri controlate de patronul Dan Condrea.
Luni, Judecătoria sectorului 5 a decis că firma Hexi Pharma nu are voie să se dizolve, să îşi înstrăineze activele, să producă şi să vândă biocide pe o perioadă de două luni, după ce magistraţii au admis o cerere depusă în acest sens de procurorii Parchetului General.
‘Admite cererea Parchetului. Dispune faţă de Hexi Pharma, pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, următoarele măsuri preventive de la 16 mai până la 14 iulie inclusiv: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide. Cu drept de contestaţie în 24 de ore de la comunicare pentru Hexi Pharma’, se arată în decizia instanţei.
Cererea Parchetului General a fost depusă pentru a împiedica dizolvarea Hexi Pharma, după ce compania şi-a cerut în instanţă dizolvarea.
Hexi Pharma a fost pusă sub urmărire penală de procurorii Parchetului General pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
(Agerpres/FOTO arhivă click.ro)