Procurorii cer un supliment de expertiză în dosarul Colectiv (surse)
Publicat de Andreea Drilea, 25 martie 2016, 09:34
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat efectuarea unui supliment de expertiză în dosarul incendiului de la Colectiv.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii cer un supliment de expertiză deoarece există neconcordanţe şi anumite neclarităţi în rapoartele de expertiză întocmite de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) şi INSEMEX Petroşani cu privire la tipul de artificii folosit în club şi viteza de propagare a flăcărilor.
Conform expertizei întocmite de INSEMEX Petroşani, incendiul izbucnit la clubul Colectiv în seara zilei de 30 octombrie 2015 a durat 153 de secunde, iar principala cauză care a dus la propagarea cu rapiditate a flăcărilor a fost materialul folosit la antifonarea sălii, respectiv spuma poliuretanică.
Specialiştii susţin că spuma poliuretanică este un material periculos, din cauza uşurinţei cu care se aprinde, a combustibilităţii ridicate şi a toxicităţii mari a gazelor de ardere produse. Spuma poliuretanică se descompune în general la 180 de grade Celsius şi la aproximativ 300 se autoaprinde. În clubul Colectiv, temperatura a ajuns la peste 600 de grade Celsius, iar la nivelul tavanului au fost peste 1.000 de grade.
Pe de altă parte, conform expertizei tehnice întocmite de un specialist în construcţii, în clubul Colectiv au fost folosite materiale uşor inflamabile în momentul în care a fost construit tavanul fals, ‘ventilaţiile, atât pentru aportul de aer proaspăt, cât şi pentru exhaustarea celui viciat nu sunt poziţionate corespunzător’, iar ‘instalaţiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme’.
În plus, numărul căilor de acces pentru spaţii publice aglomerate trebuia să fie minimum două, însă la clubul Colectiv exista doar una utilizabilă, dar şi aceasta neconformă.
(Agerpres/FOTO arhivă jurnalul.ro)