Ascultă Radio România Iași Live

Prognoză ANM: Vreme schimbătoare şi ploi pe arii extinse, după data de 14 mai

Publicat de Andreea Drilea, 11 mai 2015, 13:25

Regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni se anunţă unul oscilant la nivelul întregii ţări, cu temperaturi maxime ce vor atinge 23 de grade, până pe 14 mai, după care vor scădea până la 16-17 grade, răcirea vremii fiind însoţită şi de ploi pe arii extinse, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă în perioada 11 – 24 mai.

În Banat, în primele trei zile, valorile termice vor creşte treptat, iar în jurul datei de 14 mai vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 25 de grade şi minime nocturne de aproximativ 11 grade. Spre sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând pe 17 mai sub valorile obişnuite pentru a doua decadă a lunii mai, când se vor înregistra, în medie, maxime de 17 – 19 grade şi minime de 8 – 9 grade. Vremea se va menţine răcoroasă şi în prima parte a intervalului 18 – 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal cu maxime, în medie, de 23 – 24 de grade şi medii regionale ale minimelor de 10 – 11 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 14 – 20 mai, când, izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

În Crişana, procesul de încălzire ce se va resimţi la începutul intervalului de prognoză va conduce spre o vreme normal de caldă pentru această perioadă, iar în jurul datei de 14 mai se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime de 22 – 23 de grade şi minime de 9 – 10 grade. Între 15 şi 17 mai, valorile termice vor scădea, astfel că la sfârşitul primei săptămâni de prognoză vor fi medii de 17 – 18 grade ale temperaturilor maxime şi de 7 – 8 grade ale minimelor nocturne. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va marca o creştere treptată spre valori apropiate de cele caracteristice ale perioadei, respectiv se va ajunge la medii de 22 – 24 de grade în cursul zilelor şi de 9 – 11 grade pe parcursul nopţilor. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi ridicată în intervalul 14 – 20 mai, iar în zilele de 15 şi 19 mai local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

În Transilvania, valorile termice vor creşte până pe 15 mai, când vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 23 de grade şi minime nocturne de aproximativ 9 grade. La sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând pe 17 mai sub valorile obişnuite pentru a doua decadă a lunii mai, când se vor înregistra, în medie, maxime de 17 grade şi minime de 6 grade. Deşi, ulterior, vremea se va încălzi uşor, va fi răcoroasă mai ales în prima parte a săptămânii 18 – 24 mai, iar în ultimele zile se va apropia de normal, cu maxime, în medie, de 22 – 23 de grade şi medii regionale ale minimelor de 8 – 9 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 14 – 19 mai, când, izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

Pentru zona Maramureş, regimul termic va reveni la normal, ca urmare a încălzirii vremii, cu maxime diurne de 20 – 21 grade şi minime nocturne de aproximativ 9 grade (pe 14 şi 15 mai), însă, în primul week-end, valorile termice diurne vor scădea, ajungând, în medie regională, la maxime de 17 grade, în timp ce media minimelor va coborî spre 7 grade. Ulterior, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor creşte treptat, îndeosebi pe parcursul zilelor, astfel încât, în cel de-al doilea week-end, se vor consemna, în medie, maxime termice de 22 – 23 de grade şi minime în jur de 9 grade. Aversele, oricând posibile în intervalul 14 – 20 mai, vor avea o probabilitate mai mare de apariţie în data de 15 mai, când local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

În Moldova, intervalul va debuta cu o încălzire, astfel încât, pe 13 – 14 mai, valorile termice vor deveni uşor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, media regională a maximelor urmând a fi în jur de 23 de grade, iar a minimelor de 10 – 11 grade. Între 15 şi 17 mai se va remarca o scădere de temperatură, în medie de 3 – 4 grade, atât ziua, cât şi noaptea. Ulterior, până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, se va reveni la valori termice apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv pe 23 – 24 mai vor fi maxime în medie de 21 – 23 de grade şi o medie regională a minimelor de aproximativ 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor, mai ales sub formă de aversă, însoţite şi de descărcări electrice, va fi mai ridicată în jurul datei 16 mai şi în intervalul 18 – 20 mai, când, izolat, vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

În toată regiunea Dobrogei, pe fondul unor mici variaţii a temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, în prima săptămână se vor înregistra, în medie, maxime de 20 – 22 de grade şi minime de 11 – 12 grade. La începutul săptămânii viitoare este probabilă o răcire, astfel că media pe întreaga regiune a temperaturilor maxime şi minime va coborî cu 3 – 4 grade, iar ulterior se va produce o încălzire treptată a vremii, încât temperaturile vor reveni la normal. În condiţiile vremii predominant frumoase, probabilitatea de apariţie a fenomenelor asociate instabilităţii atmosferice va fi redusă.

În Muntenia, în primele 3 – 4 zile, valorile termice vor creşte treptat, iar în jurul datei de 15 mai vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 26 de grade şi minime nocturne de aproximativ 12 grade. La sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând sub valorile obişnuite pentru a doua decadă a lunii mai, astfel că pe 17 mai se vor înregistra, în medie, maxime de 20 de grade şi minime de 8 – 9 grade. Vremea se va menţine răcoroasă şi în prima parte a intervalului 18 – 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal cu maxime, în medie, de 24 – 25 de grade şi medii ale minimelor de 10 – 11 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 16 – 20 mai, când local se vor semnala şi descărcări electrice, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

În Oltenia, până pe 15 mai, valorice termice vor creşte treptat, ajungându-se la maxime diurne, în medie, de 25 de grade şi minime nocturne de aproximativ 12 grade, adică valori apropiate de cele normale pentru această perioadă. La sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, astfel că, pe 17 mai, se vor înregistra, în medie regională, maxime de 19 grade şi minime de 8 – 9 grade. Vremea se va menţine răcoroasă şi în prima parte a intervalului 18 – 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal, cu maxime, în medie, de 23 – 24 de grade şi medii ale minimelor de 10 – 11 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 16 – 20 mai, când, izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

La munte, pe fondul unor mici variaţii a temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, în prima săptămână, se vor înregistra, în medie, maxime de 12 – 15 grade şi minime de 3 – 5 grade. La începutul săptămânii viitoare este probabilă o răcire, astfel că media pe întreaga regiune a temperaturilor maxime şi minime va coborî cu 3 – 4 grade, iar ulterior se va produce o încălzire treptată a vremii, încât temperaturile vor reveni la normal. Probabilitatea de apariţie a averselor şi descărcărilor electrice, oricând posibile în intervalul 14 – 22 mai, va fi mai ridicată în jurul datei de 16 mai, când local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menţionează ANM.

(Agerpres/FOTO romaniatv.net)

Etichete:
OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:32

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit actului...

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:07

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, ca nefondate, recursurile formulate de Călin Georgescu şi Coaliţia...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:49

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării

UPDATE – Resturi de drone de provenienţă rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localităţile Ceatalchioi şi Tudor...

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:45

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, la Iași, că este necesar ca şi autorităţile din localităţile mici să se...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:58

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi, la Iași, că în următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie din România...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:27

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)

Problema plăţii orelor suplimentare lucrate sâmbătă şi duminică în domeniul ordinii publice va fi reglementată cu prioritate la începutul...

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 14:58

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri definitiv acţiunea în justiţie deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării...

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 11:29

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la...

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an