Programul „Prima casă” ar trebui oprit, pentru că, pe lângă beneficiile sociale, ar fi dus şi la o supraevaluare a preţurilor locuinţelor
Publicat de gabrielarotaru, 10 ianuarie 2018, 10:42
Programul guvernamental „Prima casă” ar trebui oprit treptat, pentru că, pe lângă beneficiile sociale, ar fi dus şi la o supraevaluare a preţurilor locuinţelor chiar şi cu 25 la sută, spun analiştii financiari.
Ei consideră că programul, deşi a fost orientat către familiile cu venituri mai scăzute, a fost folosit din plin şi de speculatorii imobiliari, explică preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda.
Iancu Guda: A distorsionat semnificativ piaţa, în condiţiile în care a fost contractat de o pătură a societăţii care nu are nevoie de un asemenea program. S-au contractat credite cu „Prima casă” unde avansul, deşi minimul este de 5%, a fost plătit la nivel de 50-60%. Aceasta cred că a făcut ca preţul pentru apartamente noi să fie uşor supraapreciat printr-o falsă alimentare a cererii.
Aproape două treimi dintre locuinţele noi cumpărate anul trecut au fost finanţate prin programul „Prima casă”, însă în 2018 statul a decis să reducă cu o jumătate de miliard de lei fondul de garantare a împrumuturilor. Aceasta înseamnă că numărul de locuinţe ce vor fi cumpărate prin acest program va fi cu aproximativ 5.000 mai mic faţă de 2017. (Rador/ FOTO infoprut.ro)