Proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se doreşte îmbunătăţirea sistemului 112
Publicat de , 22 august 2019, 16:22
Sistemul 112 va fi îmbunătăţit, noile proceduri fiind prevăzute într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pe care Ministerul Comunicaţiilor îl are în dezbatere publică până vineri inclusiv.
Documentul prevede introducerea tehnologiei de localizare avasată prin intermediul sateliţiilor Google, care îmbunătăţeşte semnificativ identificarea poziţiei apelantului, reducând zona de căutare la cel mult 50 de metri.
De asemenea, se propune ca la achiziţia cartelelor de telefonie mobilă preplătite cumpărătorul să prezinte cartea de identitate sau buletinul, pentru a putea fi mai bine localizat, a explicat secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat:
Raed Arafat: O persoană sună şi se întâmplă, şi s-a întâmplat în alte ţări, şi vă garantez că s-a întâmplat şi la noi, până să îşi dea datele ei şi totul persoana îşi pierde cunoştinţa, este singură acasă, nu ştim al cui este telefonul, nu ştim unde este înregistrat, nu ştim nimic. Pentru noi, mai sunăm o dată acolo, mai sunăm de două ori, s-a terminat şi persoana poate fi găsită după două – trei zile chiar decedată în casă. Dacă ştim telefonul al cui este putem să luăm măsurile, chiar se verificăm chiar dacă persoana nu e la adresa respectivă, putem să găsim oameni care o cunosc, oameni care să ne spună unde este persoana respectivă, unde merge de obicei ca să putem să o găsim dacă considerăm că este posibil să fie viaţa ei în pericol.
În prezent, în 22 de ţări Europene cartelele preplătite se cumpără cu un act de identitate.
Propunerea făcută de Ministerul Comunicaţiilor este criticată pentru că nu respectă o decizie anterioară a Curţii Constituţionale.
Georgiana Gheorghe de la asociaţia APADOR CH explică:
Georgiana Gheorghe: Această măsură, unu la mână, este disproporţionată şi, doi la mână, nu oferă suficiente garanţii că drepturile fundamentale sunt respectate, şi drepturile astea fundamentale la care mă refer, în principal sunt două drepturi fundamentale: dreptul la viaţă privată şi prelucrarea datelor cu caracter personal este un aspect fundamental al dreptului la viaţă privată şi dreptul la libera exprimare. Pentru că dacă eu vreau să mă exprim anonim de pe telefonul plătit cu cartela proprie trebuie să pot să o fac.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)