Proiect românesc câştigător al prestigiosului grant norvegian Ibsen Scholarships 2014
Publicat de gabrielarotaru, 15 septembrie 2014, 11:32
Proiectul ‘Surorile Heddei. Susţinerea femeilor artist în teatrul din România şi Estul Europei’ este unul dintre cele trei câştigătoare ale grantului Ibsen Scholarships 2014, iniţiat şi organizat de Guvernul Norvegian începând din 2007.
Proiectul ‘Surorile Heddei. Susţinerea femeilor artist în teatrul din România şi Estul Europei’ se axează pe personajele feminine ale lui Ibsen, folosindu-le ca instrument pentru aducerea în prim-plan a perspectivei artistice feminine şi pentru a susţine astfel femeile-artist din teatrul românesc, extinzând apoi conversaţia şi în estul Europei. În acelaşi timp, proiectul subliniază importanţa şi valoarea pieselor lui Ibsen în contextul social şi artistic românesc aflat în plină reinventare. Nu în ultimul rând, proiectul va contribui la reimaginarea personajelor feminine ale lui Ibsen din perspectiva secolului 21.
Proiectul românesc câştigător a primit un grant de 200.000 de coroane norvegiene (echivalentul a aproximativ 23.700 euro la rata actuală), suma totală acordată anual de Guvernul norvegian fiind de 1.000.000 de coroane. Granturile sunt acordate pentru proiecte inovatoare în domeniul teatrului şi artelor performative, proiecte care generează un discurs critic cu privire la subiecte existenţiale şi legate de societate, plecând de la opera lui Henrik Ibsen.
Pentru ediţia din acest an au fost trimise 85 de aplicaţii din 43 de ţări.
Juriul a declarat că a avut o misiune foarte grea în alegerea câştigătorilor. ‘Au fost atât de multe proiecte interesante. Ele acopereau multe aspecte ale teatrului contemporan şi elemente ale operei lui Ibsen şi proveneau din multe părţi diferite ale lumii. Unele dintre proiecte implicau colaborări între companii teatrele din mai multe ţări’, se arată în declaraţia juriului concursului, citat în comunicat.
Faza a doua a proiectului constă în producerea a trei spectacole diferite regizate de trei tinere regizoare cu susţinerea unor instituţii culturale din Bucureşti. Apoi, proiectul implică şi colaborări cu grupuri teatrale din Polonia, Slovacia, Slovenia şi Letonia, precum şi lansarea unui website şi a unei antologii de texte cu titlul ‘Surorile Heddei. Susţinerea femeilor artist’, în luna martie 2016.
Autoarea proiectului este Cristina Modreanu, curator, critic de teatru şi expert în artele spectacolului. De-a lungul timpului, Modreanu a fost curator al celor mai importante festivaluri din România – Festivalul European al Spectacolului Fest-FDR, Festivalul Naţional de Teatru, Festivalul Dramaturgiei Româneşti, Festivalul Comediei Romaneşti – FestCo.
Ca expert în artele spectacolului, Modreanu face parte în prezent din echipă care formulează Strategia culturală a Timişoarei pentru 2014-2024. Începând din acest an, Cristina Modreanu este curator al Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti, a cărei primă temă este Viitorul este feminin. (agerpres/ FOTO paginademedia.ro)