Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind simplificarea procedurilor pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie, pe agenda guvernului

Publicat de Gabriela Rotaru, 28 aprilie 2025, 07:42
Executivul intenţionează să dezbată în această săptămână proiectul de ordonanţă de urgenţă privind simplificarea procedurilor pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a altor avize necesare în domeniu.
Potrivit noilor măsuri, procesul de avizare ar urma să aibă loc simultan, la instituţiile abilitate să dea astfel de aprobări, şi nu etapizat, cum se întâmplă în prezent.
În România, o investiţie din programul Anghel Saligny stă în procedura de avizare un an şi cinci luni sau chiar doi ani de zile, ceea ce înseamnă că în toată această lungă perioadă nu se poate emite autorizaţie de construire şi nu se poate trece la procedura de achiziţie, spunea ministrul dezvoltării, Attila Cseke. Şi în acest caz se află 2700 de proiecte. În ceea ce priveşte investiţiile finanţate de această dată prin PNRR, la nivelul Ministerului Dezvoltării perioada de avizare este de un an şi două luni. De aceea, ministrul Attila Cseke crede că este nevoie de măsuri care să accelereze investiţiile publice şi private, practic, să nu mai fie o avizare în cascadă, ci una simultană.
Attila Cseke: Astăzi este o avizare în cascadă, adică se începe cu avizarea pentru utilităţi publice, după care se trece la energie electrică, la alte utilităţi, se trece la mediu, la cultură, la ISU şi aşa mai departe. Practica ne arată că în momentul în care ajungi la al cincilea, al şaselea avizator primul aviz ţi-a expirat, trebuie să reiei procesul cu primul avizator. De aici încolo avizarea se face simultan. Documentaţiile se depun la toate instituţiile deodată şi aceste instituţii trebuie să analizeze în termen aceste documentaţii.
Instituţiile avizatoare vor fi nevoite să ceară o singură dată completări sau clarificări ale documentaţiei necesare. Se propune, totodată, să nu se mai perceapă niciun fel de taxe sau tarife de avizare. Ministrul Dezvoltării crede că această practică nu înseamnă accelerarea investiţiilor, ci doar că statul mută banii dintr-un buzunar în altul. (Rador/ FOTO gov.ro)