Bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat au primit votul final
Publicat de gabrielarotaru, 14 decembrie 2022, 18:24
UPDATE – Bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat au primit astăzi votul final în Parlament, la capătul unui proces legislativ alert. Documentele aprobate săptămâna trecută de Executiv au intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate luni dimineaţă şi au parcurs rapid etapele necesare, iar proiectele de alocare bugetară au suferit foarte puţine schimbări, fiind acceptate doar câteva amendamente, în principal din partea reprezentanţilor partidelor din coaliţia de guvernare.
Este pentru prima dată când bugetul de stat este adoptat în parlament în prima jumătate a lunii decembrie – a afirmat premierul Nicolae Ciucă. Prim-ministrul a apreciat execuţia bugetară pentru anul viitor ca realistă şi echilibrată care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei.
Nicolae Ciucă: Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili.
Preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că adoptarea bugetului vine inclusiv în sprijinul autorităţilor locale.
Marcel Ciolacu: Avem un buget, pentru prima oară înainte de sfârşitul anului, astfel încât din acest moment toate autorităţile locale pot să îşi prevadă investiţiile, începând cu 1 ianuarie.
Liderul USR, Cătălin Drulă, a criticat bugetul pentru anul viitor despre care spunea că este nerealist şi că veniturile sunt supraevaluate.
Cătălin Drulă: Un buget mincinos, inflaţionist care va pune gaz pe focul scumpirilor care se întâmplă în fiecare zi. Am votat cu sete împotriva acestui buget al specialilor.
Critici au venit şi din partea liderului AUR, George Simion.
George Simion: Ne chinuim să mai dăm doi lei la pensie, un leu la salariu şi să reparăm din 100 de poduri, unul sau două. Niciun leu pentru reindustrializarea ţării, niciun leu pentru noi facilităţi energetice.
Şi proiectul de bugete al asigurărilor sociale de stat a trecut de Parlament cu 279 de voturi pentru şi 121 împotrivă. Ambele proiecte vor fi transmise preşedintelui României pentru promulgare.
Bugetul de stat pentru 2023 ia în calcul o creştere economică de 2,8% din Produsul Intern Brut, o rată anuală a inflaţiei de 8% la finalul anului viitor şi o rată a şomajului în scădere până la 2,7%. De asemenea, include cifrele de majorare a pensiilor cu 12,5% şi a salariului minim pe economie la 3.000 RON, precum şi acordarea de ajutoare financiare persoanelor cu venituri mici.
(RADOR)
Proiectul legii bugetului pe 2023 a fost adoptat pe articole, iar la această oră are loc dezbaterea bugetelor principalelor instituţii ale statului.
În toate aceste zile, atât în comisiile de specialitate, cât şi în plen, parlamentarii au impus un ritm accelerat al discuţiilor.
Parlamentarii şi-au propus ca până la ora 16:00 să termine dezbaterile asupra proiectului legii bugetului de stat şi al asigurărilor sociale şi să dea un vot final. S-au încheiat deja dezbaterile asupra acţiunilor generale din proiectul de buget pe anul viitor în forma venită de la comisiile de specialitate. Un singur amendament din cele respinse, aparţinând PNL, a fost adoptat şi prevede suplimentarea de fonduri pentru creşterea anvelopei salariale la Nuclear Electrica şi Complexul Energetic Oltenia.
Parlamentarii USR au susţinut şi în plen amendamente respinse în comisii prin care cereau suplimentare de fonduri pentru educaţie sau pentru proiecte desfăşurate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, însă ele nu au fost acceptate.
Şi parlamentarii de la Forţa Drepte i-au cerut din nou reducerea accizei la carburanţi sau eliminarea supra-impozitării contractelor part-time, însă amendamentele nu au fost admise.
Senatorii şi deputaţii dezbat şi votează acum bugetele principalilor ordonatori de credite parlamentare din teritoriu. Îşi susţin amendamente ce au în vedere proiecte pentru dezvoltarea comunităţilor locale pe care le reprezintă, însă acestea nu trec de votul în plen. Au fost acceptate însă mai mult amendamente ale AUR ce prevăd resurse suplimentare pentru dezvoltarea reţelei consulare, pentru o mai bună reprezentare a românilor din diaspora. Un alt amendament admis din partea AUR se referă la suplimentarea fondurilor pentru acordarea de burse elevilor romani care studiază integral sau unele materii în limba română în şcolile publice din Ucraina.
La Palatul Parlamentului, continuă dezbaterea anexelor bugetului de stat şi a bugetelor ordonatorilor de credite. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)