Puterea şi opoziţia interpretează diferit raportul preliminiar dat publicităţii săptămâna trecută de Comisia de la Veneţia
Publicat de , 16 iulie 2018, 19:02
Puterea şi opoziţia interpretează diferit raportul preliminiar dat publicităţii săptămâna trecută de Comisia de la Veneţia.
Preşedintele României şi PNL susţin că documentul este un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei.
Astăzi a fost rândul preşedintelui Comisiei speciale pentru legile justiţiei să reacţioneze.
Florin Iordache susţine că raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia laudă modificările legislative adoptate de Parlamentul României.
El enumeră, în acest sens, separaţia carierelor judecătorilor de cele ale procurorilor şi scoaterea preşedintelui din procedura de numiri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În ceea ce priveşte înfiinţarea secţiei care urmează să cerceteze infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, deputatul social-democrat afirmă că nu este criticată prevederea în sine, ci se recomandă doar ca din această secţie să facă parte procurori specializaţi.
În concluzie, din modul în care au fost modificate textele aflate în vigoare rezultă că observaţiile Comisiei de la Veneţia au fost respectate – apreciază preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei.
Nu de aceeaşi părere este preşedintele Klaus Iohannis, care afirmă că documentul este un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei.
În opinia sa, observaţiile formulate îndreptăţesc sesizările de neconstituţionalitate şi cererile de reexaminare formulate la aceste legi.
Opoziţia solicită, la rândul său, Curţii Constituţionale să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, în timp ce ministrul Tudorel Toader a precizat că documentul este unul intermediar, iar România va transmite un punct de vedere oficial Comisiei de la Veneţia înainte de elaborarea formei finale a raportului acestui for.
(Rador/FOTO eurojust.ro)