Radu Ţibichi: Dosarul electronic este conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniu
Publicat de Andreea Drilea, 4 noiembrie 2016, 11:39
Dosarul electronic de sănătate este conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor medicale, a precizat, vineri, preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, cu prilejul Adunării generale a Colegiului Medicilor din România.
‘Dosarul electronic de sănătate este un proiect al CNAS care a fost finalizat în mai 2014. De atunci şi până în prezent, medicii au avut posibilitatea să încarce datele în acest dosar, să lucreze cu datele respective şi să se obişnuiască cu această nouă aplicaţie informatică. Din punct de vedere al securităţii, aş vrea să asigur că dosarul este conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor medicale. (…) Există două bariere de intrare în dosarul electronic: matrice de securitate plus o parolă suplimentară şi există şi voci care spun că acest dosar electronic este prea securizat pentru că ar trebui ca medicii să aibă acces necondiţionat la toate datele. În momentul de faţă suntem, faţă de alte ţări, foarte securizaţi din acest punct de vedere’, a afirmat Ţibichi.
El a mai precizat că dosarul cuprinde date referitoare la sumarul de urgenţă, unde au acces medicii, şi o secţiune de istoric medical, unde pacienţii pot să intre numai cu parola proprie şi cu matricea de securitate.
Potrivit acestuia, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este un sistem foarte complex, care conţine: reţeta electronică, dosarul electronic şi cardul naţional.
‘În momentul de faţă nu avem asigurată mentenanţa pe anumite componente ale ei. Vom finaliza într-un termen foarte scurt mentenanţa sistemului. Sistemul se va up-grada cu câteva echipamente pentru că anumite componente datează de mulţi ani şi au ieşit din durata lor de viaţă. Vom face investiţii în echipamente, vom optimiza această platformă şi toate lucrurile vor decurge normal într-un timp foarte scurt’, a mai susţinut şeful CNAS.
Acesta a subliniat că este important ca dosarul electronic să fie acceptat, întrucât el devine un instrument foarte important de lucru pentru medici şi un instrument foarte important pentru pacient, care va avea ‘datele organizate şi va putea să joace un rol activ în gestionarea propriei sănătăţi’.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)