Rafila: Spitalele regionale de urgenţă de la Cluj şi Iaşi vor fi cele mai avansate din România
Publicat de Andreea Drilea, 28 februarie 2024, 11:41
Spitalele regionale de urgenţă de la Cluj şi Iaşi vor fi cele mai avansate din România şi, probabil, unele dintre cele mai avansate din Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu ocazia semnării contractelor pentru construirea celor două unităţi medicale.
Precizările au fost făcute în cadrul ceremoniei de semnare a declanşării fazei întâi pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi şi a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, eveniment desfăşurat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu.
Rafila a subliniat importanţa pregătirii resursei umane, astfel încât tinerii medicii să poată lucra în aceste spitale.
‘Vor fi cu siguranţă cele mai avansate spitale din România şi probabil că unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană, ca şi nivel de furnizare a serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei şi Oltenia. Bucureştiul, de exemplu, care are multe spitale de urgenţă, poate să facă faţă în alt mod, dar cu siguranţă şi în Bucureşti e nevoie de noi instituţii spitaliceşti care să corespundă acestor standarde de calitate a îngrijirii pacienţilor’, a afirmat Alexandru Rafila.
Ministrul a menţionat că la finele anului 2021, atunci când a preluat portofoliul de ministru, toate cele trei proiecte pentru spitalele regionale aveau doar studii de fezabilitate, fără să fie realizate procedurile pentru întocmirea studiilor tehnice. Elaborarea proiectelor tehnice pentru cele trei spitale a durat aproximativ un an, iar ulterior au fost finalizate licitaţiile pentru începerea propriu-zisă a construcţiilor la Cluj şi la Iaşi. Acelaşi lucru se va întâmpla ‘în perioada imediat următoare’ şi pentru spitalul de la Craiova, a spus ministrul Sănătăţii. Termenul de execuţie pentru spitalele regionale este de 48 de luni.
‘Cred că mesajul puternic pe care trebuie să îl dăm cu toţii, pentru că de data asta este un mesaj adevărat, nu este un mesaj demagogic, este următorul: România construieşte spitale. Fie că discutăm de spitale din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care au un termen relativ scurt de realizare, fie că discutăm de aceste spitale regionale care (…) au un termen puţin mai lung şi au o sursă de finanţare diferită, le construim. Acesta este lucrul cel mai important’, la adăugat ministrul. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă
În județul Iași, în paralel cu semnarea acestor documente, Guvernul a lansat și licitația pentru cea de a doua etapă – construirea propriu zisă a viitorului imobil.
În cartierul Moara de Vânt, unde va fi amplasat spitalul a început amenajarea șantierului.
Prefectul de Iași, Bogdan Cojocaru a adăugat că acesta va fi structurat pe șase centre multidisciplinare și va avea o capacitate de 850 de paturi în sistem de internare continuă: ”Prin contractul semnat astăzi, Spitalul Regional de Urgență intră pe un drum de pe care nimeni nu-l mai poate opri. Spitalul Regional de Urgență va fi construit în zona Moara de Vânt și va aduce beneficii enorme pentru toți locuitorii din zona Moldovei. Sunt în desfășurare și celelalte etape, inclusiv licitația pentru construirea efectivă a acestui Spital Regional de Urgență. Clădirea va fi organizată în șase centre multidisciplinare și va găzdui 850 de paturi de internare continuă.”
Printr-o modificare a proiectului, s-a obținut ca în caz de calamitate, capacitatea de internare să fie mărită la o mie de locuri prin reorganziarea sistemului medical de la parter.
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă)