Raport al Comisiei de anchetă a prezidenţialelor din 2009: Amploarea acţiunilor a fost de natură a schimba rezultatul alegerilor
Publicat de , 6 septembrie 2017, 15:12
Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 precizează că s-au constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu.
Potrivit raportului, ‘aceste acţiuni ale celor două instituţii au fost perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acţiunile fiind premeditate’.
‘În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii celor două instituţii au acţionat în forţă, cu rea credinţă, în total dispreţ faţă de lege. Pe cale de consecinţă, ţinând cont de faptul că diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost doar de 70.321, care reprezintă aproximativ 0,68% din voturile valabil exprimate, şi acţiunile de natură a determina fraudarea alegerilor fiind în favoarea candidatului Traian Băsescu, concluzionăm că amploarea acţiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor’, se menţionează în raport.
În document sunt precizate ca infracţiuni posibile constituirea unui grup infracţional organizat în vederea comiterii de infracţiuni electorale, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu.
‘Astfel, preşedintele României – Traian Băsescu – , împreună cu prim-ministrul Guvernului – Emil Boc – şi cu ceilalţi membri ai Guvernului României – Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă -, s-au asociat în vederea comiterii de infracţiuni care să aibă drept consecinţă favorizarea comiterii de infracţiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu. Cu prilejul emiterii de către preşedintele României a decretului nr.1358/2009, acesta a inserat date nereale’, se mai precizează în raport.
Comisia nu are competenţa de a da un verdict prin care se constată vinovăţia unei persoane, ci doar constată o stare de fapt şi face propuneri, mai menţionează documentul, adăugându-se că urmează să trimită raportul parţial instituţiilor competente pentru ca acestea să acţioneze potrivit competenţelor legale.
‘Rămâne la latitudinea preşedintelui României dacă cere urmărirea penală a foştilor membri ai Guvernului care nu au în prezent calitatea de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă. Rămâne la latitudinea Camerei Deputaţilor dacă cere urmărirea penală a domnului Cătălin Marian Predoiu, fost membru al Guvernului, care în prezent are calitatea de deputat’, spun autorii raportului.
Miercuri, Comisia de anchetă s-a întrunit pentru a vota raportul privind alegerile prezidenţiale din 2009. Membrii PNL din comisie au părăsit şedinţa, senatorul Daniel Fenechiu precizând că liberalii se retrag de la votul final al raportului.
‘Motivele retragerii sunt cât se poate de clare. Astăzi, majoritatea PSD – ALDE a venit cu un raport pe care nu vrea să-l discute şi pe care să-l supună la vot, neţinând cont de solicitarea noastră de a se discuta punct cu punct fiecare element al concluziei şi să amânăm adoptarea raportului pentru mâine, pentru ca noi să exprimăm în scris lucrurile cu care nu suntem de acord’, a explicat Fenechiu. (Agerpres/FOTO arhiva rador)