Raport: În fiecare zi, unui copil din patru i se fură copilăria
Publicat de , 1 iunie 2017, 15:56
Unui copil din patru din întreaga lume i se refuză copilăria, potrivit unui raport al organizației internaționale Salvaţi Copiii, care include un index global al țărilor unde copilăria este mai mult sau mai puțin amenințată.
România ocupă la acest capitol locul 52 din 172, sub țări ca Ucraina, Kazahstan, Muntenegru şi Bulgaria.
Totodată, ţara noastră se numără printre țările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din o mie de adolescente între 15 și 19 ani, 34 sunt mame.
În plus, datele Eurostat arată că, în Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de nașteri cu mame între 10 și 17 ani. Această situație a determinat Comitetul ONU să atragă atenția Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naționale pentru a asigura accesul la educație sexuală și consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele și adolescentele din țară.
La indicatorul abandon școlar, România rămâne printre țările care se confruntă în mod serios cu această problemă, cu un procent de 12,1, considerat ca fiind scăzut prin raportarea la situația globală, însă îngrijorător la nivel european.
Raportul Copilării furate, lansat chiar de Ziua Internațională a Copilului, arată că cel puțin 700 de milioane de copii – și posibil sute de alte milioane – și-au sfârșit copilăria mult mai devreme decât trebuia, din cauze care variază de la violența extremă și conflicte la căsătoriile și sarcinile timpurii, la exploatarea prin muncă până la sănătatea precară și lipsa accesului la educație.
Raportul mai arată că:
• În fiecare zi, mai mult de 16.000 de copii mor, înainte de a împlini vârsta de cinci ani, cel mai adesea din cauze prevenibile.
• Aproximativ o pătrime din numărul total de copii sub cinci ani (156 de milioane) au dezvoltarea fizică și mental încetinită din cauza malnutriției.
• Unul din șase copii de vârstă școlară din întreaga lume nu este, în acest moment, inclus în sistemul de educație.
• Conflictul a forțat aproape un copil din 80 să plece de acasă.
• 168 de milioane de copii din întreaga lume sunt exploatați prin muncă – în cazul a 85 de milioane fiind vorba despre munci riscante – , număr care depăsește totalul copiilor care trăiesc în Europa (138 de milioane).
• O fată din cinci se căsătorește la fiecare șapte secunde.
• La fiecare două secunde, o adolescentă naște.
În continuitate cu campania Every Last Child, Save the Children cere guvernelor să se asigure că niciun copil nu moare din cauze prevenibile sau tratabile, nu este supus violenței extreme, nu este privat de viitorul său ca rezultat al malnutriției, căsătoriei timpurii sau forțate, sarcinii timpurii sau muncii forțate și că toți copiii au acces la educație de calitate.
Pentru a dona sau semna petiția care solicită guvernelor să crească investițiile în copii, accesați endofchildhood.org. (Radio Iasi/FOTO arhiva Salvati Copiii)