Raportul Guvernului privind măsurile adoptate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei de COVID-19 – la Parlament
Publicat de Andreea Drilea, 19 mai 2020, 16:40
Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi de raportul Guvenului privind măsurile adoptate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei de COVID-19, în care este anunţat un nou set de măsuri, în funcţie de evoluţia situaţiei după încetarea stării de urgenţă.
Raportul a fost trimis în temeiul Hotărîrii Parlamentului nr 4/2020 pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedintele României privind prelungirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României publicată în MO din 16 aprilie /2020, prin care s-a stabilit că Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.
Potrivit documentului, în funcţie de evoluţia generală a epidemiei pe teritoriul României, exprimată prin numărul de îmbolnăviri sau numărul de decese, după încetarea stării de urgenţă Guvernul va implementa un nou set de măsuri specifice în domeniul sanitar, al educaţiei, economic, investiţiilor publice şi fondurilor europene, în domeniul relaţiei dintre contribuabil şi autorităţile statale.
În domeniul sanitar, Guvernul anunţă continuarea politicilor de creştere a capacităţii unităţilor medicale de a trata pacienţi, atât COVID, cât şi non-COVID.
În domeniul educaţiei, se intenţionează continuarea proceselor educaţionale prin mijloace electronice, desfăşurarea în bune condiţii a examenelor naţionale şi creşterea capacităţilor tehnice de tranziţie către forme alternative de predare.
În domeniul economic, măsurile au în vedere implementarea unui nou pachet de măsuri pentru relansarea progresivă a activităţilor economice.
În domeniul investiţiilor publice şi fondurilor europene se doreşte continuarea eforturilor de susţinere a investiţiilor publice în infrastructura mare prin accesarea optimă a tuturor resurselor financiare nerambursabile disponibile la nivelul UE, precum şi asigurarea unei finanţări adecvate pentru proiectele de investiţii de interes local, prin diferite programe naţionale gestionare de Guvern.
În document, Guvernul arată că a avut o acţiune constantă şi coerentă privind prevenirea răspândirii infecţiilor cu COVID-19, iar măsurile care au vizat impunerea unor restricţii şi aplicarea distanţării sociale au fost însoţite de acţiuni de limitare a efectelor economice şi sociale ale pandemiei.
‘Pe de o parte, au fost impuse restricţii (suspendarea activităţii şcolare, limitarea deplasărilor izolare, carantinare, etc), iar pe de altă parte au fost adoptate măsuri de asigurarea a continuităţii serviciilor de bază şi de protecţie a categoriilor afectate. (…) Intervenţiile Guvernului în toate domeniile şi restricţiile au fost impuse gradual, în strânsă corelare cu numărul de îmbolnăviri şi evoluţia epidemiei’, se arată în document.
În domeniul sănătăţii publice, s-au urmărit şi s-au atins următoarele obiective: întărirea capacităţii administrative a sistemului sanitar, asigurarea continuităţii serviciilor de sănătate pentru toţi pacienţi, creşterea capacităţii de intervenţie medicală şi a capacităţii de testare pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2. Totodată, măsurile adoptate au vizat asigurarea stocurilor de materiale pentru urgenţe medicale şi aprovizionarea cu medicamente, adaugă raportul.
În domeniul economic au fost adoptate măsuri care au vizat protecţia angajaţilor din domeniile care şi-au încetat parţial sau integral activitatea, precum şi asigurarea continuităţii activităţii agenţilor economici.
În domeniul muncii şi protecţiei sociale s-a urmărit asigurarea protecţiei angajaţilor din domeniile afectate de distanţarea socială, a personalului medical şi a protecţiei sociale a persoanelor vulnerabile, iar părinţii au fost vizaţi de măsuri speciale corelate cu suspendarea cursurilor şcolare.
‘Crearea cadrului de aplicare a restricţiilor impuse de starea de urgenţă, protejarea populaţiei şi asigurarea continuităţii activităţilor specifice au reprezentat de asemenea preocupare constantă. În condiţiile suspendării activităţilor şcolare, au fost adoptate măsuri prin care s-a asigurat continuarea activităţilor didactice în sistem online’, menţionează documentul.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)