Reacţii pro şi contra la modificarea regulilor privind testele antidrog
Publicat de gabrielarotaru, 7 iulie 2024, 07:41
Reacţii pro şi contra la modificarea regulilor privind testele antidrog.
Măsura este bună, spun experţii antidrog, în contextul în care ţara noastră e pe primul loc în Europa la accidente rutiere mortale, în timp ce şoferii afirmă că testele rapide ar avea o rată mare de eroare.
Ce spune Poliţia Română?
Poliţia Română vă recomandă să vă informaţi cu privire la medicamentele pe care le luaţi, adică citiţi cu atenţie prospectul sau consultaţi medicul. Unele medicamente sunt contraindicate pentru condus, iar aparatele drugtest detectează inclusiv substanţe din compoziţia acestora. Mai spune IGPR că nu toţi şoferii sunt testaţi, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una din situaţiile menţionate în mod explicit în ordonanţă, cum ar fi comportament nefiresc, existenţa în maşină a unor recipiente susceptibile să conţină alcool sau droguri şi, mai ales, vor fi testaţi cei care au mai fost sancţionaţi contravenţional sau au fost condamnaţi că au condus băuţi ori drogaţi.
Deşi admite că 15-20% din totalul testelor din trafic sunt infirmate de medicina legală, Poliţia spune că testarea este o obligaţie legală. Există şi opţiunea refuzului, dar în acel moment se ia măsura administrativă a retragerii permisului până la primirea rezultatului probelor biologice. Aici intervine una dintre problemele semnalate de cei care contestă Ordonanţa 84: durata foarte mare a intervalului dintre recoltarea probelor şi obţinerea rezultatului. Poliţia îşi declină competenţa şi spune că analizele respective sunt atributul serviciilor de medicină legală. Totuşi, noua legislaţie va permite IGPR să aibă laboratoare proprii, iar rezultatele să fie emise cât mai rapid. Primul dintre acestea, pentru care documentaţia este deja pregătită, va fi operaţionalizat la nivelul Institutului Naţional de Criminalistică.
Organizaţia neguvernamentală Declic a anunţat pentru săptămâna viitoare organizarea de proteste faţă de Ordonanţa 84, iar în mediul online se strâng semnături pentru o petiţie care solicită anularea de către executiv a actului normativ.
Până astăzi, petiţia a strâns peste 163.000 de mii de semnături. Premierul Marcel Ciolacu afirma că este de acord cu ordonanţa pentru că statul are obligaţia să salveze vieţi şi a anunţat achiziţionarea de aparate noi de testare pentru probele de sânge. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)