Ascultă Radio România Iași Live

Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea

Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea

Publicat de Andreea Drilea, 28 aprilie 2024, 06:46

Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită, transmite directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, având în vedere că în această perioadă din an românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere.

‘La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!’, a scris, sâmbătă, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Acesta recomandă consumatorilor să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială, riscând astfel să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

În ceea ce priveşte berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.

‘În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte: trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate’, a subliniat directorul general al ANPC pe reţeaua de socializare.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

‘Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs’, atenţionează reprezentantul ANPC.

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, în astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse şi proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor precum: materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare); materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup); comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire; nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor; prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi); utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucătărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite), etc.

De asemenea, au mai existat şi deficienţe de informare a consumatorilor legate de ingredientele cu potenţial alergen, faptul că preparatele provin din produse decongelate sau lipsa afişării datei limită de consum, a mai scris Paul Anghel, în postarea sa de pe pagina sa de socializare.  AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
Dosar Nordis: 11 persoane reţinute; au fost confiscate ceasuri, bijuterii şi genţi de lux
Naţional marți, 4 februarie 2025, 10:30

Dosar Nordis: 11 persoane reţinute; au fost confiscate ceasuri, bijuterii şi genţi de lux

UPDATE 4 feb 2025, ora 10:30 – Procurorii DIICOT au reţinut în total 11 persoane (şapte bărbaţi şi patru femei) în dosarul Nordis,...

Dosar Nordis: 11 persoane reţinute; au fost confiscate ceasuri, bijuterii şi genţi de lux
Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte 100 de ani de când a devenit patriarhie
Naţional marți, 4 februarie 2025, 09:38

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte 100 de ani de când a devenit patriarhie

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte astăzi 100 de ani de când a devenit patriarhie. Centenarul este marcat printr-o liturghie oficiată de...

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte 100 de ani de când a devenit patriarhie
Parlament – buget2025/Proiectele legii bugetului de stat şi bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2025 intră în comisii
Naţional marți, 4 februarie 2025, 07:45

Parlament – buget2025/Proiectele legii bugetului de stat şi bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2025 intră în comisii

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 şi cel al bugetului asigurărilor sociale de stat intră marţi dimineaţa în dezbaterea comisiilor...

Parlament – buget2025/Proiectele legii bugetului de stat şi bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2025 intră în comisii
Proiectul de buget pentru 2025 a intrat în procedură de urgenţă pentru analiză, dezbatere şi aprobare în Parlament
Naţional luni, 3 februarie 2025, 19:16

Proiectul de buget pentru 2025 a intrat în procedură de urgenţă pentru analiză, dezbatere şi aprobare în Parlament

Proiectul de buget pentru acest an propus de Guvern a intrat în procedură de urgenţă pentru analiză, dezbatere şi aprobare în Parlament. În...

Proiectul de buget pentru 2025 a intrat în procedură de urgenţă pentru analiză, dezbatere şi aprobare în Parlament
Naţional luni, 3 februarie 2025, 10:23

Salvamont: Aproximativ 50 de persoane, salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Peste 50 de persoane au fost salvate, în ultimele 24 de ore, de către salvamontişti, 17 dintre acestea fiind transportate la spital cu...

Salvamont: Aproximativ 50 de persoane, salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Naţional luni, 3 februarie 2025, 10:21

Toate investiţiile în energia verde vor continua, asigură ministrul energiei Sebastian Burduja

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a transmis că toate investiţiile în energia verde vor continua şi vor fi absorbiţi toţi banii europeni...

Toate investiţiile în energia verde vor continua, asigură ministrul energiei Sebastian Burduja
Naţional luni, 3 februarie 2025, 07:14

PSD l-a validat pe Crin Antonescu drept candidat al partidelor din coaliţia de guvernare la alegerile prezidenţiale

PSD l-a validat pe Crin Antonescu drept candidat al partidelor din coaliţia de guvernare la alegerile prezidenţiale din luna mai. Validarea a avut...

PSD l-a validat pe Crin Antonescu drept candidat al partidelor din coaliţia de guvernare la alegerile prezidenţiale
Naţional luni, 3 februarie 2025, 07:01

Bacalaureatul continuă astăzi cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

Candidaţii la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susţine, de astăzi şi până miercuri, proba de evaluare a competenţelor lingvistice...

Bacalaureatul continuă astăzi cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională