Regim termic plăcut şi ploi în partea de sud-vest spre finalul lunii octombrie, în următoarele 4 săptămâni (ANM)
Publicat de , 8 octombrie 2018, 17:00 / actualizat: 8 octombrie 2018, 18:01
Regimul termic va continua să fie unul plăcut pe durata următoarelor patru săptămâni (8 octombrie – 5 noiembrie), cu valori termice în general apropiate de normele climatologice, iar către sfârşitul lunii octombrie îşi vor face apariţia mai mult în partea de sud-vest a ţării, se arată în prognoza specială a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), dată luni publicităţii.
În săptămâna 8 – 15 octombrie, temperatura aerului va avea în general valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, cu posibilitatea ca în jumătatea de vest să se situeze peste acestea. Precipitaţiile vor fi, în general, deficitare în toate regiunile.
De asemenea, pe durata intervalului 15 – 22 octombrie, valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice ale săptămânii în cea mai mare parte a ţării, cu posibilitatea de a fi mai ridicate în jumătatea vestică a teritoriului. În acelaşi timp, regimul pluviometric se va situa în jurul normelor climatologice, cu excepţia regiunilor vestice, nordice şi centrale, unde există posibilitatea ca acesta să fie uşor deficitar.
Potrivit meteorologilor, în săptămâna 22 – 29 octombrie, temperatura aerului va avea valori, în general, apropiate de normele climatologice ale perioadei în cea mai mare parte a teritoriului, iar cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului de referinţă. Există posibilitatea ca, în sud-vestul ţării, regimul pluviometric să fie uşor excedentar.
Spre finalul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie (29.10 – 5.11) mediile valorilor termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice acestui interval, în cea mai mare parte a zonelor. Din punct de vedere pluviometric, prognoza arată că acest regim se va situa în jurul valorilor normale ale perioadei pe întreg teritoriul.
Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni sunt realizate de ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Prognoza estimează media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993 – 2016, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, precizează ANM. (Agerpres/FOTO evz.ro)