Reprezentanţi ai BNR, economişti şefi ai mărilor bănci şi analişti economici se reunesc la conferinţa ‘România, Încotro?Economia României’
Publicat de , 8 noiembrie 2018, 10:04
Reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, economişti şefi ai mărilor bănci şi analişti economici se vor reuni, joi, la conferinţa ‘România, Încotro? Economia României’, un eveniment cu subiect axat pe macroeconomie şi overview bancar, european şi naţional.
Invitaţi de renume vor discuta despre sistemul bancar românesc şi contribuţia lui la dezvoltarea economiei, precum şi despre principalele tendinţe macroeconomice interne şi internaţionale şi impactul lor asupra evoluţiei economiei româneşti.
Organizatorii evenimentului arată că evoluţia economiei României este determinată nu doar de politicile naţionale aplicate în vederea folosirii resurselor de care dispunem, ci şi de ceea ce se întâmplă dincolo de graniţele noastre – în Uniunea Europeană, în Statele Unite ale Americii sau undeva în ţările Asiei.
‘În anumite momente chiar, forţa acestor influenţe exterioare este atât de mare încât poate schimba, în bine sau în rău, destinul unei naţiuni. Este posibil să trăim chiar acum un asemenea moment de răscruce şi trebuie să facem efortul de a încerca să îl înţelegem cât mai bine’, spun aceştia.
La rândul său, Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică Banca Transilvania, afirmă că ‘economia României a evoluat la un ritm apropiat de potenţial în semestrul I, evidenţiindu-se continuarea ciclului investiţional şi convergenţei economice europene, dar şi deteriorarea indicatorilor din sfera echilibrului macroeconomic’.
‘Previzionăm decelerarea ritmului de creştere economică de la 6,9% în 2017 la 4,3% în 2018 (apropiat de potenţial), 3,5% în 2019, respectiv 3% în 2020. Cu alte cuvinte, dinamica PIB s-ar putea situa sub potenţial în 2019-2020 în absenţa accelerării reformelor structurale. În acest scenariu ne aşteptăm la continuarea ciclului investiţional cu dinamici lente, decelerarea consumului privat spre ritmuri sustenabile, dar şi acumularea de provocări din perspectiva stabilităţii macrofinanciare şi a marjei de manevră a politicii economice, în contextul semnalelor de maturitate pentru ciclul post-criză’, atrage el atenţia.
Având în vedere factorii globali (impulsul monetar din SUA, provocările din pieţele emergente) şi interni (rebalansarea politicii economice, riscul derapajului fiscal-bugetar) în sfera economiei financiare continuăm să ne aşteptăm la majorarea costurilor de finanţare şi la deprecierea leului în trimestrele următoare. Vom încerca să descifrăm care sunt, dincolo de ştirile zilnice privind fluctuaţiile pieţelor, confruntările comerciale sau deciziile politice luate de mari actori la nivel mondial, forţele ce acţionează în profunzime pentru a modela evoluţia pe termen mediu şi lung a economiei, explică organizatorii conferinţei.
(Agerpres/FOTO obiectiv.info)