Reprezentanţi ai Guvernului şi cei ai sindicatelor au avut discuţii pe tema salariului minim
Publicat de , 30 decembrie 2020, 09:21
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor au discutat ieri pe tema salariului minim, după protestul organizat în faţa Ministerului Muncii de Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”.
Potrivit executivului salariul minim pentru anul viitor ar urma să crească doar cu 41 de lei net. Sindicaliştii avertizează că politica guvernamentală de păstrare a unui salariu minim pe economie scăzut va avea ca efect creşterea revoltelor sociale ale lucrătorilor, existând şansele ca anul viitor să existe grave în sectoare precum comerţul, calea ferată sau construcţiile de maşini.
Sindicatele sunt nemulţumite şi spun că salariul minim creşte de anul viitor cu doar 41 de lei net, iar acest lucru este neacceptatbil. Ministrul muncii, Raluca Turcan, a propus un moratoriu pentru 6 luni, perioadă în care să nu fie acţiuni de protest şi sindicatele să stabilească împreună cu guvernul un nou mecanism de calcul al salariului minim. Reprezentanţii „Cartel ALFA” ar urma să dea un răspuns până la următoarea întâlnire, programată în ianuarie.
Bogdan Hossu, liderul organizaţiei sindicale: Doi lei pe zi de creştere a salariului în plus pentru 8 ore de muncă mi se pare într-adevar neoperabil sau neacceptabil. Noi vom continua lupta, pentru că, practic, noi avem productivitatea, conform Eurostat, la 66% din media europeană a productivităţii orare, dar în acelaşi timp avem salariul orar în euro la 35% din salariul mediu orar minim pe economie, calculat la media europeană.
Pe de altă parte, şi Federaţia Sanitas a anunţat că nu acceptă îngheţarea salariilor anunţată de guvern şi somează executivul să respecte promisiunile făcute angajaţilor din sistemul sanitar în starea de urgenţă şi de alertă.
Sindicaliştii semnalează că din textul proiectului ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal- bugetare postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice reiese intenţia executivului de a aplica blocarea etapizată a legii salarizării unitare pentru categorii importante de angajaţi din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Mai mult, susţin ei, salariaţii cu cele mai mici venituri din cele două sisteme nu vor putea beneficia de dreptul legal de creştere a salariului de bază începând 1 ianuarie.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)