Rezultatele pe probele recoltate din alimente vor fi definitivate în zilele următoare; vericările vor fi extinse la furnizorii de lapte
Publicat de Andreea Drilea, 1 martie 2016, 15:48
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va definitiva în zilele următoare rezultatele pe toate probele recoltate din alimente, în cazul de la Argeş, dar se va îndrepta cu verificările spre materia primă şi toţi furnizorii de lapte, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor.
‘Noi am pus un diagnostic pe o parte din probele recoltate, fiind depistată prezenţa Escherichia Coli pe brânza de vaci şi carne de pui. Vom definitiva toate probele în zilele următoare, dar mergem şi la materia primă, pentru că laptele provenea din două ferme de vaci din Argeş şi Dolj şi facem şi o listă de distribuţie. Ancheta epidemiologică este în curs. (…) Noi am luat probe acolo unde Ministerul Sănătăţii ne-a cerut, pentru că ancheta este condusă de minister. Dacă Ministerul Sănătăţii va stabili şi alte elemente încriminate vom discuta despre ele’, a precizat Butaru.
Acesta a subliniat că fermele de vaci din Argeş şi Dolj au livrat lapte în mai multe părţi, dar, până în prezent, nu au fost înregistrate niciun fel de nereguli.
Întrebat dacă este posibil ca sursa contaminării alimentelor cu E-coli să fie legată de pajişti sau de apa din acele zone, şeful ANSVSA a menţionat că ‘este puţin probabil, pentru că E-coli nu prea trăieşte pe pajişti, iar apa este controlată mereu şi până acum nu au fost probleme’.
De asemenea, a precizat că fiecare lot de alimente scos la vânzare este însoţit de o fişă de conformitate pe care o dă producătorul.
Inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş şi în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii, potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
ANSVSA a dispus sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situaţiei şi efectuarea dezinfecţiei în această secţie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi a suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizării.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş – şi anume o tulpină de E-coli. El a recomandat ca alimentele să se achiziţioneze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizaţie sanitar-veterinară.
Totodată, ministrul a subliniat importanţa spălării corespunzătoare a fructelor şi legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.
Trei copii diagnosticaţi cu sindromul hemolitic uremic au decedat în ultimele trei săptămâni. În prezent, pe Secţia de Nefrologie a Spitalului ”Marie Curie” sunt internaţi patru copii cu sindrom hemolitic-uremic, unul dintre aceştia fiind în stare gravă.
(Agerpres/FOTO arhivă inhabitat.com)