România a depăşit pragul de 1.500 de persoane diagnosticate cu COVID-19, aflate la terapie intensivă
Publicat de , 12 aprilie 2021, 07:26
România a depăşit pragul de 1.500 de persoane diagnosticate cu COVID-19, aflate la terapie intensivă. Numărul real al cazurilor grave este însă mai mare pentru că mulţi pacienţi aşteaptă eliberarea unui loc, timp în care sunt trataţi în unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat ieri că mai au doar 6 paturi de ATI libere şi a amintit că mulţi pacienţi aşteaptă în secţiile de primiri-urgenţe eliberea unui loc la terapie intensivă, ceea ce duce la blocarea activităţii spitalelor.
Vlad Voiculescu: În momentul în care locurile dintr-o unitate de primire urgenţe sunt ocupate, activitatea spitalului se blochează. Zi de zi, numărul celor care au nevoie de terapie intensivă sau de terapie acută a crescut. La această oră, în spitalele din România sunt internaţi cu infecţie SARS-CoV-2: 11.875 de pacienţi adulţi, alături de care sunt 94 de pacienţi copii. 1.513 pacienţi adulţi sunt la secţiile de terapie intensivă, 16 pacienţi copii sunt la terapie intensivă în ţară, din care patru sunt intubaţi, în acest moment. În toată ţara mai sunt şase paturi la terapie intensivă. Suntem într-o situaţie gravă care cere într-adevăr măsuri responsabile, iar Ministerul Sănătăţii, împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să se asigure că cei care au nevoie de ajutor îl pot primi pe un pat de spital, cu asigurarea îngrijirii medicale adecvate.
Şi premierul Florin Cîţu a vorbit ieri despre nevoia urgentă de a găsi soluţii pentru a se atinge ţinta de 1.600 de locuri la terapie intensivă.
Autorităţile au raportat ieri 3.302 cazuri noi de infectare cu coronavirus din peste 20.000 de teste efectuate, în 24 de ore şi 129 de decese asociate.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)