România a obţinut un loc în Comitetul Consultativ al Organizaţiei Internaţionale de Telecomunicaţii prin Satelit
Publicat de , 19 iunie 2018, 15:11
România a obţinut un loc în Comitetul Consultativ al Organizaţiei Internaţionale de Telecomunicaţii prin Satelit (ITSO), în urma negocierilor derulate la cea de-a 38-a Adunare a Părţilor, ce a avut loc la Washington, în perioada 13 – 15 iunie, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, România a fost reprezentată la evenimentul la care au participat 89 de state membre ale ITSO de secretarul de stat din MCSI Ionuţ-Valeriu Andrei.
‘Această validare a poziţiei României în cadrul Comitetului Consultativ al ITSO poate fi văzută ca o recunoaştere a dezvoltării sectorului telecomunicaţiilor în ţara noastră. Progresele României în această sferă şi creşterea accesibilităţii la Internet pentru o parte din ce în ce mai mare a populaţiei sunt văzute ca un model de bună practică în domeniu’, a susţinut oficialul român în timpul dezbaterilor.
Pe parcursul lucrărilor, reprezentantul României a deţinut statutul de vicepreşedinte al grupului de lucru din Regiunea C, constituit din state din Europa de Est şi Asia de Nord.
Totodată, în urma negocierilor purtate de delegatul României, ţara noastră a reuşit să obţină un loc în Comitetul Consultativ al ITSO.
Din cadrul Organizaţiei Internaţionale de Telecomunicaţii prin Satelit fac parte 149 de state membre, care încorporează principiul stabilit de Rezoluţia 1721 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, potrivit căruia comunicarea prin satelit ar trebui să fie disponibilă naţiunilor lumii cât de curând posibil, pe o bază globală şi nediscriminatorie.
Înfiinţată în anul 1973, sub numele de INTELSAT, Organizaţia Internaţională de Telecomunicaţii prin Satelit a fost restructurată în 2001, fapt ce a condus la crearea unei entităţi private, Intelsat SA, dar şi la continuarea organizaţiei interguvernamentale cu un nou acronim – ITSO.
Misiunea ITSO este de a monitoriza îndeplinirea obligaţiilor de serviciu public ale Intelsat şi de a proteja patrimoniul comun al părţilor.
(Agerpres/FOTO rri.ro)