România are un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană
Publicat de Andreea Drilea, 8 iulie 2020, 10:26
România are un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană. Ţara noastră este pe primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre.
Peste 8.600 de fete au devenit mame, înainte de vârsta majoratului, în urmă cu doi ani, iar 725 dintre ele, chiar înainte de a împlini 15 ani.
Un studiu realizat de „Salvaţi copiii României” arată că mai puţin de două procente dintre mamele minore au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială, jumătate dintre ele nu au primit informaţii cu privire la educaţia sexuală, iar aproape două treimi abandonaseră şcoala înainte de sarcină.
Vârsta taţilor în cazul mamelor minore este cuprinsă între 14 şi 39 de ani, iar în 10% din cazuri sunt ei înşişi minori.
Accesul la informare şi la servicii medicale este esenţial, mai ales în zonele rurale şi în mediile defavorizate – a subliniat consilierul prezidenţial Diana Păun, la o dezbatere pe această temă.
Diana Păun: „Politicile care adresează acest subiect trebuie să aibă în vedere, în primul rând, indicatorii stării de sănătate şi reducerea decalajelor pe care ţara noastră le înregistrează, dar cred că, în egală măsură, trebuie să încadreze şi consecinţele socio-economice şi psihologice ale maternităţii timpurii. Între cauzele care stau la baza indicatorilor amintiţi se numără accesul limitat la servicii de asistenţă medicală cu echipamente medicale insuficiente şi deficit de medici, dar cred că şi accesul limitat la informare privind planning-ul familial şi educaţia sexuală şi, uneori, chiar şi mentalităţile specifice de care, vedeţi, ne lovim cu toţii”.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)