Ascultă Radio România Iași Live

România: deputaţii din PE au exprimat preocupări profunde privind independența sistemului judiciar şi statul de drept

România: deputaţii din PE au exprimat preocupări profunde privind independența sistemului judiciar şi statul de drept

Publicat de nicolaetomescu, 14 noiembrie 2018, 13:58

Parlamentul European este „profund preocupat” de reforma sistemului judiciar şi a legislaţiei penale în România, care riscă să submineze separaţia puterilor şi lupta împotriva corupţiei.
Riscuri la adresa capacității de luptă împotriva corupției, în urma modificării legislației penale şi de reorganizare a sistemului judiciar
Necesitatea întăririi controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii
Deputaţii condamnă reacția violentă şi disproporționată a poliției, ca răspuns la protestele publice
În cadrul unei rezoluţii care încheie dezbaterea din plen de pe 3 octombrie, în prezenţa Prim-ministrului Viorica Dăncilă, Parlamentul European invită autorităţile române să instituie garanţii pentru evitarea ocolirii mecanismelor de verificare şi echilibrare şi să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândurile funcţionarilor de stat.

Textul, adoptat cu 473 de voturi pentru, 151 împotrivă şi 40 de abţineri atrage atenţia asupra noii legislaţii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea sistemului judiciar şi Consiliul Superior al Magistraturii. În concordanţă cu avertismentele venite dinspre Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) şi Comisia de la Veneţia, rezoluţia avertizează asupra impactului noii legislații asupra independenței sistemului judiciar, asupra eficienței şi calității acestuia, inclusiv consecințe negative pentru lupta împotriva corupției.

Modificările aduse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală – dintre care multe au fost considerate drept neconstituționale de către Curtea Constituțională din România – reprezintă un alt motiv de preocupare, cu efecte suplimentare asupra capacității de combatere a corupției, infracţiunilor violente şi a criminalității organizate.

Rolul Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi pretinsa lui ingerinţă în activitatea sistemului judiciar din România au determinat Parlamentul European să solicite întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii.

O investigaţie imparţială privind acţiunile forţelor de ordine

Parlamentul condamnă „intervenția violentă și disproporționată” a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018 şi face apel la autoritățile române să asigure o investigare transparentă, imparțială și efectivă a acțiunilor forțelor de ordine.

Reguli noi de finanţare a ONG-urilor

Deputaţii avertizează asupra potențialului efect de intimidare societăţii civile pe care l-ar putea avea legislaţia privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor şi menţionează că aceasta ar putea fi în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viața privată.

Necesitatea unei monitorizări atente a eforturilor anti-corupție şi a respectării statului de drept

Parlamentul solicită Comisiei Europene reluarea monitorizării anuale anti-corupție în toate statele membre şi propune un sistem de indicatori stricți care să măsoare nivelul corupției din fiecare ţară şi să evalueze politicile anti-corupție la nivelul fiecărui stat membru.

Conform Parlamentului, este necesar, de asemenea, să existe un proces regulat, sistematic si obiectiv de evaluare a modului în care sunt respectate democrația, drepturile fundamentale şi statul de drept. Plenul PE va vota miercuri, 14 noiembrie, o rezoluţie separată prin care reia apelul referitor la crearea unui mecanism pentru evaluarea anuală a modului în care sunt respectate în toate statele membre valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

*

Comunicat de presă – 14.11.2018
Sesiune plenară
Algerile Europene 2019:

Ce face Europa pentru mine

Fişe informative scurte și ușor de citit despre modul în care UE a îmbunătățit viața oamenilor;
Navigare rapidă și simplă după regiune, profesie, activități de petrecere a timpului liber;
Un website nou şi inovator, care demonstrează impactul pozitiv al UE asupra fiecărui cetățean a fost lansat astăzi de președintele Parlamentului European Antonio Tajani.

Cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat luna trecută, a constatat că 68% dintre respondenți au fost de acord că țara lor a beneficiat de statutul de membru UE. Dar au fost foarte puține încercări de a enumera beneficiile concrete ale aderării la UE pentru cetățenii obișnuiți din întreaga UE. Înaintea alegerilor europene din luna mai a anului viitor, acest site îşi propune să ilustreze în ce măsură UE produce o schimbare în viaţa oamenilor.

Site-ul interactiv, multilingv, „Ce face Europa pentru mine”, realizat de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), prezintă sute de fişe ușor de citit, de o pagină, care prezintă exemple de schimbări pozitive în viaţa oamenilor, realizate cu contribuţia UE. Utilizatorii pot găsi cu ușurință informații specifice despre ceea ce face Europa pentru regiunea lor, profesia lor sau modalitatea lor preferată de a-şi petrece timpul.

Astăzi, la Strasbourg, cu ocazia cadrul lansării site-ului, președintele Tajani, a declarat: „Europenii întreabă ce a făcut UE pentru ei și acest nou website al Parlamentului European oferă răspunsuri clare, fără elemente de limbaj specializat, de jargon. Va fi un instrument valoros a aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”.

Aproximativ 1 800 de fişe, de o singură pagină sunt disponibile pentru citire, distribuire sau reutilizare ca pagini on-line sau ca fișiere PDF. Acestea sunt organizate în două categorii principale pe site. Prima secțiune, „În regiunea mea”, permite utilizatorilor să selecteze locurile în care aceștia și familia lor trăiesc sau lucrează. Cum este prezentă Europa în orașele, municipiile și regiunile noastre? Această secțiune a site-ului acoperă peste 1 400 de localități din fiecare parte a Uniunii Europene.

Printre fişele din România, se numără: Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Aeroportul din Iaşi, Metroul din Bucureşti şi multe alte exemple din toate judeţele României.

Cea de-a doua secțiune a site-ului, „În viața mea”, permite fiecărui utilizator să selecteze din 400 de „pagini unice” pentru a găsi lucruri importante pentru fiecare persoană. Cum influențează UE, de exemplu, familiile, sănătatea, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile consumatorilor și drepturile sociale? Cum sprijină UE oamenii în viața lor profesională, în ceea ce priveşte zeci categorii profesionale – de la apicultori la șoferi de autobuz până la berari? Ce a făcut UE pentru oamenii care se bucură de activități de agrement cum ar fi sportul, muzica sau televizorul? O serie de podcast-uri, într-un număr tot mai mare de limbi, este, de asemenea, disponibilă pentru această secțiune.

Fişele oferă o imagine a acțiunilor demarate de UE pentru cetățeni – bazată pe exemple interesante, cu legături către informații suplimentare – mai degrabă decât a încerca să se enumere tot ceea ce UE a făcut vreodată.

Acestea vor fi completate, într-o a treia secțiune a site-ului, cu documente de informare mai detaliate, având „în centrul atenției” politicile UE, care prezintă unele dintre realizările actualei legislaturi parlamentare și perspectivele pentru viitor, cu un accent special pe opinia publică și preocupările și așteptările cetățenilor față de acțiunile UE.

Website-ul este un rezultat al colaborării dintre Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS) şi serviciile de comunicare şi traduceri din cadrul instituţiei.

Etichete:
Grecia este afectată de furtuna Elena, care a provocat haos în traficul rutier şi inundaţii
Internaţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 06:58

Grecia este afectată de furtuna Elena, care a provocat haos în traficul rutier şi inundaţii

Grecia se confruntă începând din prima zi de Crăciun cu un front atmosferic umed, denumit Elena, care a provocat perturbări ale traficului...

Grecia este afectată de furtuna Elena, care a provocat haos în traficul rutier şi inundaţii
50 de tone de ajutor umanitar finanţat de UE sunt aşteptate în Siria pe 31 decembrie
Internaţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 06:29

50 de tone de ajutor umanitar finanţat de UE sunt aşteptate în Siria pe 31 decembrie

Cincizeci de tone de ajutoare umanitare constând în materiale medicale, finanţate de Uniunea Europeană şi coordonate de Organizaţia Mondială a...

50 de tone de ajutor umanitar finanţat de UE sunt aşteptate în Siria pe 31 decembrie
Republica Moldova va limita de la 1 ianuarie exporturile de energie
Internaţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 06:27

Republica Moldova va limita de la 1 ianuarie exporturile de energie

Republica Moldova a anunţat vineri că de la 1 ianuarie va reduce exporturile de energie şi va introduce măsuri pentru scăderea consumului cu cel...

Republica Moldova va limita de la 1 ianuarie exporturile de energie
Croaţii se pregătesc să îşi aleagă preşedintele
Internaţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 06:21

Croaţii se pregătesc să îşi aleagă preşedintele

Croaţii se pregătesc să îşi aleagă duminică preşedintele, un scrutin în care victoria pare să revină actualului preşedinte, Zoran...

Croaţii se pregătesc să îşi aleagă preşedintele
Internaţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 06:17

Ceaţa afectează mai multe aeroporturi britanice

Traficul aerian a fost perturbat vineri pe mai multe mari aeroporturi britanice, ducând la anulări şi întârzieri de câteva ore din cauza...

Ceaţa afectează mai multe aeroporturi britanice
Internaţional vineri, 27 decembrie 2024, 13:39

Germania: Steinmeier dizolvă Bundestagul şi convoacă noi alegeri

După criza coaliţiei guvernamentale conduse de Olaf Scholz, preşedintele german a dizolvat oficial Parlamentul şi a convocat noi alegeri pentru...

Germania: Steinmeier dizolvă Bundestagul şi convoacă noi alegeri
Internaţional vineri, 27 decembrie 2024, 09:39

Republica Moldova a adoptat o strategie de apărare care cere creşterea cheltuielilor

Parlamentul din Republica Moldova, controlat de aleşi pro-occidentali, a aprobat joi o strategie de apărare pe zece ani, care cere creşterea...

Republica Moldova a adoptat o strategie de apărare care cere creşterea cheltuielilor
Internaţional vineri, 27 decembrie 2024, 06:39

Trei morţi într-un accident de autocar într-o zonă turistică din Norvegia

Trei persoane au murit şi alte patru au fost rănite după ce un autocar care transporta ‘mulţi străini’ a ieşit de pe şosea şi a...

Trei morţi într-un accident de autocar într-o zonă turistică din Norvegia