România, Polonia și Turcia au discutat măsuri de sprijin pentru Ucraina
Publicat de , 24 aprilie 2021, 06:28
Miniștrii de externe din România, Polonia și Turcia au stabilit vineri, 23 aprilie, la Reuniunea trilaterală de la București măsuri de dezamorsare a situației tensionate din zona Mării Negre, în contextul recentelor manevre militare ale Rusiei.
Cele trei țări au stabilit ca la formatul actual al reuniunii să fie adăugată pe viitor și o reuniune a miniștrilor apărării din România, Polonia și Turcia, iar ambasadele și misiunile membrilor trilateralei să coopereze inclusiv în materie de securitate. În premieră, la reuniunea de anul acesta România a invitat și Ucraina și Georgia.
Recentele acțiuni militare ale Rusiei din și în jurul Ucrainei în Marea Neagră au fost în topul discuțiilor, iar cei trei miniștri au atras atenția că trilaterala nu este doar un forum de dezbateri, ci și de proiecte concrete la care azi s-au adăugat unele noi pentru anul acesta.
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a explicat că România, Polonia și Turcia au convenit că trebuie întărită postura NATO de apărare și descurajare pe flancul estic, inclusiv în partea sudică și că în discuții au fost măsuri de sprijin pentru Ucreina și de detensionare a situației în zona Mării Negre.
„Anunțul de ieri cu privire la retragerea trupelor ruse care este o evoluţie în direcţia bună nu schimbă cu absolut nimic necesitatea de a continua analiza asupra cauzelor care au dus la această situație foarte tensionată și de a identifica măsuri de dezescaladare și de evitare pe viitor a unor situații similare‘, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
La trilaterală au fost invitați și miniștrii de externe din Georgia și Ucraina, tocmai în contextul provocărilor în creștere de la granița estică a NATO. De altfel, ministrul polonez Zbigniew Rau a explicat că aceste două țări sunt în prima linie şi a precizat că în ultimii ani Rusia a avut un comportament din ce în ce mai destabilizator.
Miniştrii au analizat și evoluțiile de pe agenda NATO, iar Bogdan Aurescu a invitat Polonia și Turcia să participe la dezvoltarea Centrului Euro-Atlantic de Reziliență, care va deveni operațional la București în câteva luni.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)