S-a încheiat audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi pentru noul cabinet liberal. Luni, votul de învestitură
Publicat de , 30 octombrie 2019, 17:32 / actualizat: 31 octombrie 2019, 6:33
S-a încheiat audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi pentru noul cabinet liberal.
Trei au primit aviz negativ: ieri Florin Câţu, propus pentru finanţe, iar astăzi Violeta Alexandru la muncă şi Ion Ştefan la dezvoltare.
UPDATE, ora 18:00 – Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru portofoliul justiţiei, cu o largă majoritate.
UPDATE, ora 15:15 – Ministrul propus la Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Decizia a fost luată cu 31 de voturi ‘pentru’, 3 ‘împotrivă’ şi 2 abţineri.
Votul a fost dat după ce membrii comisiilor au decis suspendarea audierilor ce au durat aproape două ore şi jumătate.
Diplomat de carieră, consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a fost ministru al Afacerilor Externe între 24 noiembrie 2014 şi 17 noiembrie 2015.
Între septembrie 2004 şi 3 februarie 2009, Bogdan Aurescu a fost agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, în procesul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră (România contra Ucraina). În perioada 2010 – 2011 a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA. (Agerpres)
UPDATE, ora 14:00 – Ion Ştefan, propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei în Guvernul Orban, a primit, miercuri, aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Ştefan a primit din partea parlamentarilor 17 voturi ‘pentru’ şi 19 ‘împotrivă’.
UPDATE, ora 10:33 – Deputatul Marian Ionuţ Stroe, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Orban, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea Comisiilor pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat.
Decizia a fost luată cu 18 voturi ‘pentru’, 5 ‘împotrivă’ şi 8 abţinere.
La audierile au participat, premierul desemnat Ludovic Orban şi Raluca Turcan, nominalizată pentru funcţia de vicepremier.
UPDATE, 30 octombrie 2019, ora 07:04 – Comisiile parlamentare continuă, miercuri, audierile miniştrilor propuşi în Guvernul Orban.
Potrivit programului, Bogdan Lucian Aurescu, propus ministru al Afacerilor Externe, va fi audiat de la ora 13,00 de comisiile reunite pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiţiei, va fi audiat de la ora 15,00 de comisiile juridice reunite şi comisiile pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, iar de la ora 11,00 va fi audiat de comisiile reunite de politică economică, reformă şi privatizare şi pentru industrii şi servicii Virgil-Daniel Popescu, propus ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Lucian Nicolae Bode, propus ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, va fi audiat de la ora 15,00 de comisiile reunite pentru transporturi şi infrastructură şi pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, în timp ce Ion Ştefan, propus ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, va fi audiat de la ora 12,00 de comisiile pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.
De asemenea, Cristina Monica Anisie, propusă ministru al Educaţiei şi Cercetării, şi Marian Ionuţ Stroe, propus ministru al Tineretului şi Sportului, vor fi audiaţi miercuri dimineaţă de comisiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.
Victoria Violeta Alexandru, propusă ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, va fi audiată de la ora 14,00 de comisiile pentru muncă şi protecţie socială şi pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.
Marţi, în prima zi de audieri, comisiile de specialitate i-au avizat pozitiv pe 7 dintre miniştrii propuşi: Victor Sebastian Costache – ministrul Sănătăţii, Marcel Ion Vela – ministrul Afacerilor Interne, Ionel Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naţionale, Nechita-Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii şi Ioan Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene. Totodată, Vasile-Florin Cîţu, propus ministru al Finanţelor Publice, a fost avizat negativ de comisiile de specialitate.
Votul pentru învestirea Guvernului Ludovic Orban urmează să aibă loc luni, de la ora 14,00, în plenul reunit al Parlamentului.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)
UPDATE, 29 octombrie 2019, ora 12:13 – Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros, a primit marţi aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Membrii celor două comisii au validat nominalizarea lui Oros pentru portofoliul Agriculturii cu 17 voturi pentru, 7 împotrivă şi nicio abţinere.
Comisiile de specialitate sunt formate din 35 de parlamentari, 24 deputaţi şi 11 senatori.
UPDATE – Victor Costache, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii în Guvernul Orban, a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Au votat ‘pentru’ 13 parlamentari, unul a votat ‘împotrivă’ , iar patru s-au abţinut.
UPDATE, ora 12:29 – Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a afirmat marţi că obiectivele ministeriatului său sunt pe termen scurt şi mediu, în condiţiile în care guvernul PNL este unul de tranziţie.
‘Actualul guvern PNL este unul de tranziţie, până la declanşarea unor eventuale alegeri anticipate sau până la alegerile la termen care vor avea loc peste aproximativ un an, astfel că obiectivele ministeriatului meu sunt pe termen scurt şi mediu. Faptul că astăzi sunt al cincilea ministru audiat în ultimii cinci ani reflectă faptul că acest portofoliu este unul foarte dificil’, a declarat, la audierea în comisiile de specialitate din Parlament, Bogdan Gheorghiu, propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Culturii în Guvernul Orban.
El a spus că activitatea MCIN ‘trebuie să asigure un echilibru dinamic între protejarea patrimoniului, încurajarea creaţiei contemporane, difuzarea valorilor culturale universale în România şi totodată a valorilor româneşti în lume’.
UPDATE, ora 12:13 – Candidatul pentru preluarea portofoliului Sănătăţii în Guvernul Orban, Victor Costache, a declarat marţi, la audierea în comisiile parlamentare de specialitate, că îşi propune realizarea unui audit pentru a avea o radiografie corectă a situaţiei investiţiilor de la minister.
‘În legătură cu bugetul de invesţii (al Ministerului Sănătăţii – n.r.), după cum vedem există informaţii contradictorii chiar şi în rândul comisiilor de sănătate ale Parlamentului, dar pot să vă spun că vom face un audit din primele zile pentru a avea o radiografie corectă a situaţiei investiţiilor şi, evident, trebuie regândit modul în care se prioritizează aceste investiţi. Ceea ce ştiu, la nivelul Casei, creditele sunt angajate, sunt executate, calendarul de execuţie este la zi şi, practic, una din urgenţe este de a cere o rectificare pozitivă, deoarece în luna decembrie vom fi descoperiţi. Deci, este una din priorităţile mandatului nostru şi de aia spuneam că, probabil, voi fi un coleg dificil pentru domnul Cîţu de la Finanţe. Vă promit că mă voi lupta pentru sănătate, pentru a obţine mai multe fonduri şi să le prioritizez aşa cum trebuie’, a spus Costache.
Preşedintele Comisiei de sănătate de la Camera Deputaţilor, social-democratul Florin Buicu, a afirmat că îşi doreşte ca noul ministru să se lupte cu premierul pentru fonduri. ‘Dacă aveţi nevoie, cereţi-ne ajutorul, că ne vom lupta şi noi, astfel încât domeniul Sănătăţii să aibă bani’, a transmis Buicu.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)
UPDATE, ora 11:00 – Membrii Comisiilor pentru Afaceri Europene reunite ale Parlamentului au admis marţi, nominalizarea lui Ioan Marcel Boloş pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, cu 21 voturi pentru, 4 voturi împotrivă şi 6 abţineri.
Procedura legală cu privire la cazul Barna impune o anumită transparenţă în relaţia cu organele de cercetare, iar cuvintele de ordine sunt transparenţă şi deschidere pentru clarificarea oricăror aspecte ce ţin de astfel de situaţii, a declarat marţi, la audierea în comisiile de specialitate, ministrul propus al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.
Acesta afirmaţii vin după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a cerut, în cadrul audierilor, o comunicare bună în cazul Barna şi furnizarea tuturor informaţiilor solicitate ministerului de către Departamentul Antifraudă.
‘Cu privire la cazul Barna, aici procedura legală impune o anumită transparenţă pe care trebuie să o avem în relaţia cu organele de cercetare, este o obligaţie legală. Sunt proceduri legale pe care trebuie să le respectăm şi din acest punct de vedere nu cred că va fi cazul în mandatul Guvernului Orban să avem astfel de practici. Cuvintele de ordine sunt transparenţă şi deschidere în ceea ce priveşte clarificarea oricăror aspecte care ţin de astfel de situaţii’, a spus Boloş.
Eugen Teodorovici a precizat, la audierile pentru validarea ministrului Fondurilor Europene, că anumite persoane din MFE ţin deoparte documente despre cazul Barna solicitate de DLAF şi a solicitat o comunicare mai bună în acest caz.
‘Vreau să mă asigur că dumneavoastră ca ministru al Fondurilor Europene veţi asigura, atunci când sunt solicitate, toate informaţiile pe care ministerul şi dumneavoastră le veţi cunoaşte legate de speţa Barna, pentru că din semnale pe care eu le am, înţeleg ca anumite persoane din cadrul ministerului încearcă să pună deoparte anumite informaţii pe care Departamentul Antifraudă le solicita pe această speţă’, a spus Teodorovici.
Preşedintele USR, Dan Barna, a solicitat recent Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) să transmită la DNA toate documentele care îl vizează, acuzând folosirea informaţiilor dintr-o anchetă jurnalistică în scop politic.
DLAF a informat, ulterior, că acţiunea de control referitoare la proiectul ‘Punţi comunitare’, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba, a fost declanşată anterior publicării informaţiilor de către Rise Project şi fără legătură cu demersurile jurnalistice.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)
La Parlament sunt în plină desfăşurare audierile candidaţilor propuşi pentru posturile de miniştri în cabinetul Orban.
Opt candidaţi sunt aşteptaţi astăzi să răspundă întrebărilor senatorilor şi deputaţilor din comisiile de specialitate reunite.
Primul audiat este Ioan Marcel Boloş, candidat la funcţia de ministru al fondurilor europene.
Avizul comisiilor pentru miniştrii desemnaţi este unul consultativ iar premierul desemnat Ludovic Orban a spus ieri că nu va ţine cont de eventualele voturi negative ale PSD şi Pro România
Astăzi vor mai fi audiaţi candidaţii propuşi pentru ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Culturii, Apărării, Internelor, Agriculturii şi Mediului.
Audierile continuă şi mâine.
Programul audierilor de marți
09.00 Ioan Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene
10.00 Victor Sebastian Costache, Ministrul Sănătăţii
11.00 Vasile-Florin Cîțu, Ministrul Finanţelor Publice
12.00 Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii
13.00 Ionel Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naţionale
14.00 Marcel Ion Vela, Ministrul Afacerilor Interne
15.00 Nechita-Adrian Oros, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
15.00 Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Plenul reunit va avea loc săptămâna viitoare luni, pe 4 noiembrie, de la ora 14:00.
–––––––––––––––––––––––––––––
Miniştrii propuşi de Ludovic Orban sunt:
Vicepremier – Raluca Turcan
Ministerul Finanţelor Publice – Florin Cîţu
Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu
Ministerul Apărării Naţionale – general Nicolae Ciucă
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri şi Turismul – Virgil Popescu
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Bode
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Oros
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Costel Alexe
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan
Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş
Ministerul Sănătăţii – Victor Sebastian Costache
Ministerul Educaţiei Şi Cercetării – Cristina Monica Anisie
Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
Ministerul Tineretului şi Sportului – Marian Ionuţ Stroe
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Violeta Alexandru
Programul de guvernare propus de PNL
(Rador/FOTO radioiasi.ro)