Salariul minim pe economie va creşte puţin peste rata inflaţiei
Publicat de Andreea Drilea, 29 decembrie 2020, 06:37
UPDATE – Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că salariul minim va creşte anul viitor puţin peste rata inflaţiei, cu 3,1%, menţionând că a găsit astfel o formulă de compromis pentru toată lumea.
‘Astăzi am avut o discuţie cu patronatele şi sindicatele despre salariul minim. Pe de o parte, ştiţi foarte bine că economia României trece printr-o criză economică alături de toate economiile lumii. Pe de o parte, antreprenorii, care au dus greul anul trecut, au susţinut economia în această perioadă de criză, au venit cu propunerea de a menţine constant, deci de a nu creşte salariul minim pe economie. Pe de altă parte, sindicatele, bineînţeles, au venit cu o propunere de creştere a salariului minim cu peste 7%‘, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.
El a precizat că a găsit o formulă de compromis şi salariul minim va creşte cu 3,1%.
‘Eu spun că am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea. Salariul minim, din punctul nostru de vedere, va creşte puţin peste rata inflaţiei. Rata inflaţiei este estimată sub 2%, de 1,8%, salariul minim creşte cu 3,1% pentru anul viitor, asta arată că susţinem creşterea veniturilor mici ale românilor, în acelaşi timp înţelegem costurile pentru antreprenori şi spunem noi că este formula care să susţină dinamica economiei în 2021 şi în viitor‘, a adăugat premierul.
Guvernul are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.
Premierul Florin Cîţu şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut, luni, consultări cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social pe tema creşterii salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021.
‘La nivelul Guvernului vom decide creşterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ţine cont de argumentele reprezentanţilor sindicatelor, ai patronatelor, precum şi de contextul economic şi social. Ne dorim să asigurăm o viaţă mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă şi să protejăm iniţiativa antreprenorială‘, a subliniat prim-ministrul.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a prezentat trei scenarii referitoare la evoluţia acestui indicator salarial în 2021, rezultate ca urmare a consultărilor autorităţilor guvernamentale cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
‘Guvernul are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar‘, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.
Potrivit sursei citate, acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanţii sindicatelor au solicitat creşterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat îngheţarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puţin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situaţiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice.
‘Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată va fi adoptată în şedinţa Guvernului din 30 decembrie 2020. Totodată, prim-ministrul, ministrul Muncii şi reprezentanţii partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord tripartit prin care să fie stabilit un mecanism de creştere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani, astfel încât să fie asigurată stabilitatea şi predictibilitatea evoluţiei acestui indicator salarial‘, se mai arată în postare.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)