Ascultă Radio România Iași Live

Salvați Copiii: Peste 15% dintre tinerii din România (18 – 24 de ani) au absolvit cel mult gimnaziul

Salvați Copiii: Peste 15% dintre tinerii din România (18 – 24 de ani) au absolvit cel mult gimnaziul

Publicat de gabrielarotaru, 4 iulie 2023, 15:00

Peste 15% dintre tinerii din România (18 – 24 de ani) au absolvit cel mult gimnaziul, rata de abandon în cazul elevilor de etnie romă este mai mare.

Salvați Copiii România extinde programul de educație remedială pentru 3.156 de copii din grupuri vulnerabile

• România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020.

• Sărăcia și riscul de excluziune socială au repercusiuni asupra șanselor copiilor vulnerabili de a obține o medie peste 5 la Evaluarea Națională.

• La fel ca cele mai multe fenomene negative din domeniul educației, neparticiparea la învățământul preșcolar afectează în mod disproporționat copiii din mediul rural, rata de înscriere în învățământul preșcolar la vârsta de 5 ani situându-se la 87,8% în cazul copiilor de la orașe, față de doar 80,9% în cazul celor de la sate.

• 79% dintre copiii romi cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani sunt expuși riscului de sărăcie, iar în 2020, 51% dintre copiii romi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani au frecventat școli în care „toți colegii sau majoritatea colegilor sunt romi”.

• Organizația Salvați Copiii România anunță extinderea programului de educație remedială estivală pentru copiii vulnerabili și deschiderea grădinițelor estivale, ajunse la cea de-a 26-a ediție.

• R. (12 ani) și N. (9 ani) s-au născut în Siria și de la vârste fragede, 5 luni, respectiv 2 ani, au fost nevoiți să plece împreună cu ceilalți doi frați mai mari și cu părinții din țara lor. Au rezistat patru ani în război, până într-o zi când casa le-a fost bombardată și nu au mai avut unde să stea. Au fugit de acasă și au stat o perioadă în Turcia. Cu ajutorul unui program pentru refugiați, au reușit să vină în România. Astfel, au avut o nouă șansă. De șase ani, România a devenit casa lor: au învățat treptat limba română, iar acum copiii merg constant la școală și participă la fiecare activitate desfășurată în cadrul programul remedial al centrului de zi din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 145, pe care Organizația Salvați Copiii l-a deschis cu sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 2. Cu toate că la început le-a fost greu, au reușit să învețe, să scrie și să citească în limba română. Prin activitățile desfășurate, aceștia au reușit să se împrietenească cu alți copii și să se integreze.

București, 4 iulie 2023: Rezultatele la Evaluarea Națională arată disparitățile cronice din educație și corelația directă între riscul de sărăcie și excluziune socială și notele obținute de copiii vulnerabili: în mediul rural, de pildă, aproape 40% dintre copii nu au reușit o medie de 5, media națională a celor care au luat peste 5 fiind de aproximativ 75%. Salvați Copiii România anunță intensificarea programului de educație remedială în timpul verii și solicită Ministerului Educației să colecteze și să analizeze și date care să reflecte impactul statutului socio-economic al familiei asupra rezultatelor la testările naționale, pentru a putea lua măsuri adecvate de sprijin și compensare a dezavantajelor. Deschiderea programului a avut loc la Şcoala Generală nr. 145 (zona Baicului), unde peste 70% dintre elevi sunt de etnie romă. Un procent de aproximativ 50% dintre elevele de etnie romă abandonează şcoala înaintea absolvirii gimnaziului. Zona urbană marginalizată Baicului este eterogenă, formată din diferite minorităţi, dintre care cei mai numeroşi sunt romii, urmaţi de arabi, chinezi şi turci, la care se adaugă refugiaţii, majoritatea de origine africană.
În Școala 145 se află Biroul de Protecție Socială, care acordă numeroase tipuri de ajutoare sociale populației cartierului. Unele dintre familiile copiilor din școală sunt monoparentale și sărăcia unora dintre familiile elevilor este extremă: au fost cazuri de familii (mama și copiii) care trăiau pe malul râului Colentina, în adăposturi din carton sau se refugiau în scările blocurilor. Abandonul școlar este ridicat în rândul fetelor de etnie romă, urmat de căsătorii timpurii (în clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a).
De altfel, situația de segregare a copiilor de etnie romă din sistemul de învățământ rămâne un motiv de îngrijorare: 79% dintre copiii romi cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani sunt expuși riscului de sărăcie, iar în 2020, 51% dintre copiii romi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani au frecventat școli în care „toți colegii sau majoritatea colegilor sunt romi” (Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, 2022).

Salvati Copiii va intensifica programul de educație remedială pentru 3.156 de copii din grupuri vulnerabile (copii din familii cu dificultăți economice și copii cu părinții plecați la muncă în străinătate), dintre care 300 preșcolari. De asemenea, vor fi organizate tabere pentru cel puțin 1.000 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: “Accesul la educație este unul inegal și această inegalitate se reflectă în șansele copiilor vulnerabili de a rămâne în școală după gimnaziu. Pe de altă parte, acești copii pot fi recuperați prin programe complexe de educație remedială, care dau rezultate: mai mult de jumătate – 65% – dintre copiii aflați în situații sociale de risc, incluși în programul Salvați Copiii, au obținut medii mai mari de 5 la Evaluarea Națională. Fără acces la industria meditațiilor, de multe ori subnutriți și locuind în condiții precare, acești copii reușesc, cu sprijin educational, să rupă cercul vicios al sărăciei educaționale”.

Rezultatele evaluării programelor de tip Școala după Școală derulate de Salvați Copiii în anul școlar 2022-2023 ne arată că 63% dintre copii au ajuns la o autonomie deplină de învățare:

• Matematică: procentul copiilor care aveau un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 62% la intrarea în program la 37% la finalul programului, iar al celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 31% la 69%.
• Limba română: procentul copiilor care aveau un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 67% la intrarea în program la 25% la finalul programului, iar al celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 33% la 75%.
• Științe: procentul copiilor care aveau inițial un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 50% la 18% la finalul programului, iar al celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 50% la 82%.
Organizația Salvați Copiii a atras atenția în mod repetat asupra impactului pe care îl are, în România, situația socioeconomică a familiei asupra rezultatelor școlare ale copiilor. Cele mai recente rezultate disponibile ale PISA plasau România printre țările care înregistrează o puternică legătură între statutul socioeconomic al elevilor și performanțele înregistrate de aceștia. Astfel (eliminând toți ceilalți factori), statutul socioeconomic determină 18% din variațiile de performanță ale elevilor (12% media OCDE).
Alina are 9 ani și tocmai a trecut în clasa a-III-a. Aceasta locuiește împreună cu mama și fratele mai mic într-o garsonieră; tatăl Alinei a murit în urmă cu trei ani. Alina se teme să fie singură, plânge cu ușurință și comunică foarte greu cu oamenii din jur. Fratele ei suferă de o deficiență mintală diagnosticată. Aceștia au mers pentru o perioadă la aceeași școală, dar problemele agravate ale fratelui Alinei a determinat-o pe mamă să îl transfere la o școală specială. Alina a avut o perioadă în care a lipsit de la școală. Cu toate acestea, de când a început să frecventeze programul remedial al centrului de zi din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 145 pe care Organizația Salvați Copiii l-a deschis cu sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 2, Alina a reușit să recupereze treptat și în ritmul propriu noțiunile pierdute în timpul anului școlar și să promoveze clasa.
GRĂDINIȚELE ESTIVALE AJUNG LA CEA DE-A 26-A EDIȚIE

Programul Grădinița estivală se derulează din anul 1998, având la bază Curriculumul pentru educația timpurie și respectând cele 5 domenii de dezvoltare a copiilor – dezvoltarea fizică, sănătate și igienă personală; dezvoltarea socio-emoţională; dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii; dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii; capacităţi și atitudini în învăţare.
Programul se adresează copiilor de vârstă preșcolară care nu au mers la grădiniță și care se pregătesc să intre la clasa pregătitoare sau să urmeze cursurile unor grădinițe de stat, obiectivul fiind de a sprijini integrarea copiilor în sistemul de învățământ de masă.

Impactul programului:
• dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii: la intrarea în program, 12% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 65% dintre copii;
• dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii: la intrarea în program, 10% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 53% dintre copii;
• capacităţi și atitudini în învăţare: la intrarea în program, 11% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 54% dintre copii;
• 93% dintre copii au fost înscriși în învățământul de masă, restul de 7% sunt în monitorizare și vor fi înscriși în anul școlar următor .

În cei 25 de ani de activități estivale au fost sprijiniți pedagogic, precum și socio-economic, 16.250 de copii – 10.678 de copii la Grădinița estivală și 5.572 de elevi în programul de educație remedială estivală. (Comunicat Organizația Salvați Copiii România)

Etichete:
Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă cere autorităţilor să renunţe la îngheţarea valorii punctului pe serviciu medical
Naţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 06:19

Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă cere autorităţilor să renunţe la îngheţarea valorii punctului pe serviciu medical

Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă critică articolul din proiectul ordonanţei ‘trenuleţ’ care prevede...

Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă cere autorităţilor să renunţe la îngheţarea valorii punctului pe serviciu medical
Liderii coaliţiei de guvernare nu au definitivat proiectul ordonanţei de urgenţă în baza căreia se va realiza bugetul de stat
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 18:16

Liderii coaliţiei de guvernare nu au definitivat proiectul ordonanţei de urgenţă în baza căreia se va realiza bugetul de stat

UPDATE – Liderii coaliţiei de guvernare nu au definitivat, la întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria, proiectul ordonanţei de...

Liderii coaliţiei de guvernare nu au definitivat proiectul ordonanţei de urgenţă în baza căreia se va realiza bugetul de stat
Traficul rutier este oprit la această oră pe ambele sensuri ale DN2D Focşani – Târgu Secuiesc
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 15:51

Traficul rutier este oprit la această oră pe ambele sensuri ale DN2D Focşani – Târgu Secuiesc

Traficul rutier este oprit la această oră pe ambele sensuri ale DN2D Focşani – Târgu Secuiesc, în zona serpentinelor din apropierea...

Traficul rutier este oprit la această oră pe ambele sensuri ale DN2D Focşani – Târgu Secuiesc
Leul s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 14:03

Leul s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american

Moneda naţională s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9765 lei, în...

Leul s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 14:01

Coaliţia PSD-PNL-UDMR se reuneşte în prima şedinţă după semnarea acordului de funcţionare

Coaliţia PSD-PNL-UDMR se reuneşte astăzi în prima şedinţă după semnarea acordului de funcţionare, pentru a discuta despre ordonanţa de...

Coaliţia PSD-PNL-UDMR se reuneşte în prima şedinţă după semnarea acordului de funcţionare
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 13:34

Fermierii care vând produse din producţia proprie vor fi obligaţi să se înregistreze la direcţiile sanitar-veterinare judeţene

Potrivit unui proiect legislativ al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fermierii care vând produse din...

Fermierii care vând produse din producţia proprie vor fi obligaţi să se înregistreze la direcţiile sanitar-veterinare judeţene
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 13:07

Aproximativ 700 de persoane sunt cercetate pentru un prejudiciu asociat contrabandei ilegale cu tutun ce depăşeşte 28 de milioane de lei

În primele 11 luni ale anului, poliţiştii români au confiscat aproape 30 de milioane de ţigarete şi peste 12.300 kg de tutun, în urma a sute...

Aproximativ 700 de persoane sunt cercetate pentru un prejudiciu asociat contrabandei ilegale cu tutun ce depăşeşte 28 de milioane de lei
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 08:29

Infotrafic: Se anunţă o zi dificilă în trafic

Se anunţă o zi dificilă în trafic, în condiţiile în care meteorologii au prognozat ninsori în mai multe zone din ţară, inclusiv în...

Infotrafic: Se anunţă o zi dificilă în trafic