Săptămână parlamentară sub semnul incertitudinii. Probleme pe agenda Senatului şi Camerei Deputaţilor
Publicat de , 16 septembrie 2019, 07:45
Săptămâna parlamentară sub semnul incertitudinii. Nu se ştie încă nici dacă opoziţia va reuşi să depună moţiunea de cenzură şi nici dacă premierul Viorica Dăncilă va mai veni în Parlament pentru validarea cabinetului său, după ieşirea ALDE de la guvernare.
Şe ştie totuşi că pe agenda Senatului intră 10 propuneri legislative ale ministrului de finanţe, ce vizează impozitarea pensiilor speciale, fiscalizarea bacşişului sau creşterea accizelor la ţigarete. Sunt măsuri prevăzute iniţial într-o ordonanţă de urgenţă, transformate, până la urmă, în iniţiative legislative.
Astăzi, la Camera Deputaţilor sunt programate dezbateri politice sub genericul „Ora Guvernului”, la solicitarea PNL. Tema o reprezintă strategia 5G, principalele vulnerabilităţi şi stadiul de implementare a proiectelor de digitalizare a României, iar ministrul de resort, Alexandru Petrescu, este invitat să răspundă întrebărilor opoziţiei.
Pe de altă parte, în această după amiază, la Senat, în plen ar putea fi reluată discuţia între putere şi opoziţie pe tema componenţei politice a Biroului Permanent în urma alegerii lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al acestui for.
Ziua de mâine aduce la Senat, în comisiile de specialitate, dezbateri pe marginea celor zece proiecte economice depuse de ministrul de finanţe Eugen Teodorovici. Acestea vizează, printre altele, fiscalizarea bacşişului, modificări la Prima Casă, Codul Fiscal sau majorarea accizelor la ţigarete de la 1 ianuarie 2020. Impozitarea pensiilor speciale reprezintă un alt proiect de lege propus de Eugen Teodorovici, document pe care premierul Viorica Dăncilă, liderul PSD, l-a salutat.
Viorica Dăncilă: Este o măsură justă, de echitate socială, promovată, deloc întâmplător, în acelaşi timp cu majorarea drepturilor tuturor pensionarilor. Pensiile speciale reprezintă recunoaşterea unor condiţii de muncă sau unor restricţii speciale, nu înseamnă privilegii speciale.
Cele zece proiecte pe teme economice urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Senatului, ca primă Cameră sesizată. Pe de altă parte, tot săptămâna aceasta, PNL continuă demersul său de iniţiere a unei moţiuni de cenzură la adresa guvernului condus de Viorica Dăncilă. Liderul PNL, Ludovic Orban, preciza că scopul opoziţiei este de a pune punct acestei guvernări care, susţine PNL, riscă să înrăutăţească viaţa fiecărui român.
Ludovic Orban: Textul convenit cu partenerii din opoziţie va fi transmis către toţi posibilii contribuabili la votul moţiunii, astfel încât să ajungem la o formulă comună de susţinere şi să stabilim cu precizie momentul cel mai potrivit pentru depunerea moţiunii de cenzură.
La Parlament este posibilă şi organizarea unei şedinţe comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor dacă premierul Viorica Dăncilă îşi va menţine decizia de a prezenta soluţia pentru continuarea guvernării după plecarea ALDE din executiv.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)