Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Publicat de Andreea Drilea, 15 august 2022, 06:29
Creştinii marchează, astăzi, Adormirea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an, când, potrivit tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a fost înălţată la Cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos.
Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea cu trupul la Cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos.
Bogdan Neculau: ”Potrivit tradiției, Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost vestită de Arhanghelul Gavriil. Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care a redactat ”Viața Maicii Domnului”, spune că Aarhanghelul, întinzându-i o ramură de finic, a grăit ”Fiul și Domnul Tău te cheamă”. După ce a fost înștiințată că va trece din lumea aceasta la viața veșnică, Sfânta Fecioară Maria i-a întărit pe cei apropiați prin cuvintele ”Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie când mă voi duce la Fiul meu, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă”. Mai amintim doar că Sfinții Apostoli, aflați în acel moment în diferite zone ale lumii pentru vestirea Evangheliei, au fost aduși pe nori pentru a fi prezenți, spune tradiția bisericii, la înmormântare a Maicii Domnului. Sfânta Fecioară Maria are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire. Este hram, astăzi, la Mănăstirile Pasărea, Sinaia, Nicula, Curtea de Argeș, Negru Vodă, Bistrița, Văratic, Putna, Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, Tismana, Frăsinei, Govora, Râmeț, Rarău, la Catedrala Romană Catolică din Iași sau la Sanctuarul Marian de la Cacica, Suceava, loc de important pelerinaj pentru credincioșii catolici. După știrile orei 9 vă invit să ascultați o ediție special dedicată acestei sărbători a emisiunii de viață spirituală ”Lumina Credinței”, după care transmitem în direct de la Mănustirea Putna Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită cu ocazia hramului istoric al mănăstirii.”
Mai multe biserici şi mănăstiri de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îşi serbează, astăzi, Hramul. Între acestea, mănăstirea Putna, de unde vom transmite în direct, de la ora 9,30, Sfînta Liturghie, pe frecvenţa de 1.053 KHz AM.
Şi tot astăzi, continuă pelerinajul la Sanctuarul marian de la Cacica, din judeţul Suceava.
(Radio Iași/Bogdan Neculau/FOTO imagine ilustrativă)