Se impune o anchetă penală în urma votului din 16 noiembrie, pentru alegerea preşedintelui României
Publicat de , 20 noiembrie 2014, 09:59
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, astăzi, că se fac cercetări în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora, precizând că s-au primit foarte multe sesizări.
El a explicat, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că a fost începută urmărirea penală cu privire la faptă, respectiv împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevăzută de articolul 385 din Codul penal.
Şeful Ministerului Public a precizat că sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor care, în opinia petiţionarilor, au avut atribuţii în organizarea alegerilor.
‘Au fost foarte multe sesizări depuse de diferite persoane. S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi şi ancheta se va desfăşura în continuare cu privire la faptă, împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevăzută de articolul 385 din Codul penal. Sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor, a celor care, în opinia petiţionarilor, au avut atribuţii de a organiza alegerile’, a afirmat Niţu, adăugând că au fost foarte multe sesizări încă din primul tur de scrutin.
Procurorul general a arătat că sesizările sunt venite din partea diferitelor instituţii, dar cele mai multe sunt din partea unor persoane şi au fost trimise pe email, la care sunt anexate plângeri, inclusiv din diaspora.
El a subliniat că nu poate să spună care este numărul sesizărilor trimise şi nici să dea un termen exact cu privire la primele rezultate ale cercetărilor, deoarece procurorul de caz îşi va face un calendar şi un plan de anchetă.
Întrebat dacă pe legea actuală se puteau înfiinţa alte secţii de votare, Tiberiu Niţu a menţionat că din punct de vedere legal procurorul va aprecia dacă a fost încălcată legea.
Şi preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, a făcut, astăzi, o serie de declaraţii referitoare la organizarea alegerilor din străinătate. Se impune anchetă pentru scrutinul din Diaspora, spune ea, întrucât exista bază legală pentru înfiinţarea de noi secţii de votare.
La rîndul său, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, spune că ceea ce s-a întâmplat pe 16 noiembrie în diaspora a fost un gest deliberat, menit să împiedice votul românilor din străinătate. În consecinţă, Comisia Europeană ar trebui să investigheze ce s-a întâmplat acolo.
El spune că „o manipulare atât de masivă a votului nu s-a mai întâmplat până acum în niciun stat membru al Uniunii Europene”. Ba mai mult, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag susţine că strategii PSD ştiau că Victor Ponta nu are şanse să fie ales de românii din diaspora, astfel că s-a încercat împiedicarea votului. (Agerpres/FOTO timetv.ro)