Seceta pedologică va predomina pe majoritatea teritoriului agricol, în intervalul 7-13 iulie
Publicat de Andreea Drilea, 7 iulie 2015, 12:26
Conţinutul de umiditate din solul agricol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în cea mai mare parte a zonelor de cultură, pe fondul vremii caniculare prognozate de către meteorologi, relevă estimările agrometeorologice publicate, marţi, de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/, valabile pentru intervalul 7-13 iulie.
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme călduroasă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, chiar caniculară (temperatură maximă 35 grade Celsius), îndeosebi în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17 şi 33 grade Celsius în cea mai mare parte a ţării, valori mai ridicate cu până la 9 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului va oscila între 23 şi 39 grade la nivelul întregii ţări, iar minima aerului va fi cuprinsă între 11 şi 26 de grade.
Pe de altă parte, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, la începutul intervalului, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.
Din punct de vedere agrometeorologic, estimările specialiştilor ANM arată că în cultura de porumb conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Banat, Crişana, Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul şi izolat în nordul Olteniei, local în sudul şi nord-estul Munteniei. În Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Oltenia şi Muntenia, local în centrul Dobrogei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.
În general, procesele vegetative ale culturilor de câmp se vor desfăşura mai intens pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, din cauza temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30-32 de grade), local în zonele de câmpie ale ţării, la culturile prăşitoare va fi posibilă semnalarea fenomenului de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale.
Potrivit sursei citate, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra fazele de maturitate în lapte, ceară şi deplină (10-100%), precum şi recoltarea, în cea mai mare partea a zonelor de cultură, iar rapiţa îşi va definitiva faza de coacere a boabelor în silicve (80-100%), plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) şi recoltare.
De asemenea, în funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge înfrunzirea (12-25 frunze), formarea calatidiului (10-100%) şi înflorirea (10-50%), în timp ce porumbul îşi va finaliza formarea frunzei a treia (100%), continuându-se totodată înfrunzirea (10-20 frunze), apariţia paniculului (10-100%), înflorirea şi mătăsirea (10-50%).
În aproape toate zonele de cultură, la sfecla de zahăr se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului foliar (20-27 frunze), alungire şi îngroşare a axei hipocotile (50-100%), iar cartoful din principalele bazine specializate va înregistra creşterea lăstarilor laterali (40-100%), formarea/creşterea tuberculilor (30-100%), îmbobocirea şi înflorirea (10-100%).
Totodată, în cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi se vor afla la creşterea lăstarilor, frunzelor şi a rodului, precum şi recoltarea la speciile ajunse la maturitatea deplină. La viţa-de-vie se vor semnala fazele de înfrunzire, înflorire, iar soiurile timpurii de masă vor parcurge formarea şi creşterea boabelor.
Specialiştii ANM precizează că, în zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.
(Agerpres/FOTO arhivă libertatea.ro)