Şedinţă de Guvern; ordonanţa de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze, pe ordinea de zi
Publicat de Andreea Drilea, 18 martie 2022, 13:01
Guvernul va aproba în şedinţa de vineri proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsuri de plafonare a preţului la energia electrică şi gaze pentru o perioadă de un an începând cu 1 aprilie.
Prin proiectul de OUG se vor aproba măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Proiectul de act normativ prevede plafonarea preţurilor finale facturate la energie electrică pentru clienţii casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situaţie de sărăcie energetică, pe două tranşe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021, şi a preţurilor finale la gaze naturale.
Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh, de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv şi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.
Totodată, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici; maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.
De asemenea, producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă la un preţ stabilit de Guvern cantităţile de gaze rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici şi ai producătorilor de energie termică sau direct către aceştia, potrivit proiectului de Ordonanţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.
‘În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă cu preţul de 150 lei/MWh cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit conform Anexei nr. 5’, se precizează în proiectul de act normativ.
În şedinţă fi aprobate alte două proiecte de ordonanţă de urgenţă, primul privind unele măsuri in domeniul fondurilor europene, şi un altul pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul investiţiilor publice.
Pe agenda Guvernului se află şi un proiect de hotărâre privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara – S.A., în insolvenţă, pentru anul 2022.
Printr-o altă hotărâre Executivul va aproba acordarea unor ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.573.150 lei pentru sprijinirea unui număr total de 393 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate cauzate de incendii, inundaţii, alunecări de teren, accidente ori situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora, din 31 de judeţe şi municipiul Bucureşti.
Un alt proiect de hotărâre care urmează să fi adoptat în şedinţa de vineri vizează aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state, semnat la Chişinău la 11 februarie 2022.
În aceeaşi şedinţă va fi aprobată, printr-un memorandum, semnarea Acordului de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cuba în domeniul sănătăţii. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă