Senat: Ordonanţa privind plata defalcată a TVA, adoptată
Publicat de Andreea Drilea, 31 octombrie 2017, 14:15
Senatul a adoptat marţi, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
Plenul şi-a însuşit raportul Comisiei de buget-finanţe a Senatului, care a modificat OUG 23/2017 privind plata defalcată a TVA, stabilind ca această măsură să se aplice doar pentru firmele aflate în insolvenţă, faliment şi cele care la finalul anului 2017 au datorii la plata TVA.
În favoarea proiectului au votat 54 de senatori şi 45 s-au pronunţat împotrivă.
Secretarul de stat la Ministerul Finanţelor Publice Oana Iacob a afirmat că susţine forma amendată a ordonanţei, ceea ce presupune aplicarea obligatorie a mecanismului TVA split după data de 1 ianuarie 2018 doar pentru categoriile menţionate de contribuabili şi opţională pentru restul.
Senatorul Florin Cîţu a precizat că votul PNL este împotriva Ordonanţei 23/2017 prin care se încearcă schimbarea unui sistem, care ‘aruncă o ţara în aer’.
‘TVA split este prezentată astăzi că măsura care ar încerca sau ar trebui să elimine evaziunea fiscala. Acum aud cuvântul ‘opţional’ de la Guvern şi de la PSD. Să elimini evaziunea ‘opţional’ mi se mare cam ciudat, dar în fine. (…) Îmi pare rău pentru domnul ministru (ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa – n.r.), care a aruncat această nucleară asupra economiei, nu a avut curajul să vină să şi-o susţină în Parlamentul României. Ca de fiecare dată, trimite câte un secretar de stat sau nu trimite pe nimeni. Dar această măsură TVA split a fost criticată nu numai de noi, cei din Opoziţie, dar şi de oameni de afaceri care lucrează astăzi cu statul. (…) Deci, încercăm astăzi să schimbăm un sistem, să aruncăm o ţară în aer. (…) PNL va vota împotriva acestei variante’, a afirmat, în plen, Cîţu.
Senatorul Nicoleta Dinu a anunţat votul USR împotriva Ordonanţei 23/2017, pentru că propune ‘un experiment menit să anuleze progresele şi să descalifice România ca destinaţie pentru investiţii viitoare’.
‘Grupul USR va vota împotriva proiectului de aprobare a Ordonanţei 23/2017 şi lansează către colegii din plen indiferent de apartenenţa la un partid sau altul să respingă aprobarea acestui proiect de lege. Ordonanţa 23/2017 propune un experiment menit să anuleze progresele şi să descalifice România ca destinaţie pentru investiţii viitoare. Mărturisim că am adoptat o poziţie pragmatică în cadrul comisiei de raport, încercând prin amendamentele dezbătute să ameliorăm fondul unei legi cu efecte dezastruoase asupra economiei româneşti şi să diminuăm astfel pe cât posibil un rău iminent. Forma consolidată a proiectului de lege cu amendamentele admise rămâne totuşi neconvingătoare. Efectele pozitive în privinţa colectării TVA vor fi modeste în raport cu pierderile anticipate privind dezvoltarea viitoare a afacerilor’, a explicat Dinu.
Şi senatorul Tanczos Barna s-a pronunţat împotriva ordonanţei, adăugând că aşteaptă de la Ministerul de Finanţe măsuri pentru combaterea comerţului ilicit.
‘Varianta pe care o avem acum este clar o variantă îmbunătăţită în comparaţie cu proiectul venit de la Guvern, care era un fel de tăvălug ce trecea prin toată economia naţională şi obliga firmele la o evidenţă complet diferită faţă de cea de până acum a TVA. (…) Asemenea măsuri nu împiedică comerţul ilicit cu alcool, ţigări sau alte produse. Încă o dată îi împovărăm pe cei care lucrează corect. (…) UDMR nu va vota nici ordonanţa şi nici raportul, pentru că principiul de la care s-a plecat este unul greşit. Este bine-venită o îmbunătăţire la Camera Deputaţilor, care trebuie să fie o respingere a ordonanţei şi de implementare a unor măsuri din partea Ministerului de Finanţe în vederea readucerii la lumină a comerţului ilicit’, a explicat Tanczos Barna.
Senatorul PMP Traian Băsescu a susţinut că ‘split TVA nu are ce căuta în sistemul de taxe indirecte din România’.
‘Cred că ne pregătim să facem o eroare cu amendamente. Guvernul ne propunea o eroare fără amendamente. Acest split TVA nu are ce căuta în sistemul de taxe indirecte din România. De exemplu, unul din argumentele Ministerului de Finanţe este diminuarea evaziunii fiscale. Oameni buni, evaziunea fiscală nu o fac firmele despre care se ştie că au datorii la TVA, ci o fac firmele despre care nu se ştie nimic. (…) Aş întreba Ministerul de Finanţe: câte societăţi din România vor intra sub incidenţa split TVA? Aveţi un răspuns, aveţi o evaluare? A doua întrebare: câţi dintre cei care vor fi obligaţi să se înroleze în acest split TVA sunt firme aduse la a nu-şi plăti TVA-ul datorită întârzierilor rambursării TVA de către Ministerul de Finanţe. Eu cred că este o măsură pripită şi fac un apel la colegii senatori care ştiu cât de cât ce se întâmplă în viaţa economică a României să voteze împotriva acestei iniţiative. Nu aşa se combate evaziunea fiscală, ci căutându-i pe cei care nu sunt înregistraţi nicăieri’, a menţionat Băsescu.
Senatorul social-democrat Niculae Bădălau a declarat că ordonanţa era necesară pentru ‘îmbunătăţirea şi pentru sănătatea mediului de afaceri’, iar Şerban Nicolae a punctat că prin această măsură speră să se ‘întărească disciplina financiară’.
‘Dacă până acum s-ar fi luat măsurile necesare şi nu am fi pe ultimul loc la colectarea TVA declarat, nu mă refer la cel evazionat, nu mă refer la cel ascuns, nu mă refer la cel mascat în diverse proceduri de optimizare fiscală cu ghilimelele de rigoare, poate nu ar fi fost nevoie de o astfel de măsură. Dar, din păcate, acumulăm an de an miliarde de euro TVA declarat şi neîncasat pe procedurile actuale. (…) E foarte greu să spunem la această oră dacă măsura este una bună sau una rea, dacă va avea efecte negative sau pozitive, pentru că ea nu s-a mai aplicat. Şi o variantă şi cealaltă sunt la nivel de speculaţie. Sperăm să întărim disciplina bugetară şi resursele bugetare atrase la bugetul statului la momentul când ele se datorează’, a spus liderul grupului PSD, Şerban Nicolae.
Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.
(Agerpres/FOTO arhivă economica.net)