Senat: Posturile încadrate în sistemul medical, în starea de alertă, pot fi ocupate prin concurs pe perioadă nedeterminată
Publicat de Andreea Drilea, 15 februarie 2022, 05:55 / actualizat: 15 februarie 2022, 12:37
Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de luni, propunerea legislativă prin care personalului contractual care, în perioada stării de alertă, a fost încadrat pe perioadă determinată în sistemul medical i se oferă posibilitatea de a ocupa, pe durată nedeterminată acelaşi post sau altul din unitatea în care îşi desfăşoară activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior încetării contractului individual de muncă încheiat pe perioadă determinată.
Personalul care poate beneficia de această prevedere a activat, în starea de alertă, în unităţile sanitare cu paturi, servicii de ambulanţă şi direcţii de sănătate publică.
Potrivit unui amendament al Comisiei de sănătate, însuşit luni de plenul Senatului, de această măsură beneficiază şi ‘medicii angajaţi în structurile nou-create în perioada stării de alertă, în scopul tratării bolnavilor COVID-19, aceştia putându-se prezenta la examenul organizat de unităţile sanitare cu paturi în specialitatea în care sunt confirmaţi, dacă unitatea cu care au încheiat contractul de muncă, pe perioadă determinată, nu are în structura sa o secţie din aceeaşi specialitate, după caz, la solicitarea unităţii spitaliceşti’.
Comisia de sănătate şi-a justificat amendamentul prin faptul că astfel ‘se acoperă situaţia existentă în cazul unităţilor şi structurilor sanitare nou-create pentru îngrijirea bolnavilor COVID-19 în spitale care nu aveau secţii de profil (ex. boli infecţioase, pneumologie) înaintea pandemiei de COVID-19, precum şi în secţiile care au fost convertite în structuri de îngrijire COVID-19 şi care, după încheierea pandemiei, vor reveni la profilul iniţial’.
‘Aceste structuri nou-create, având un caracter temporar, nu permit angajarea pe perioadă nedeterminată, în unităţile sanitare de care aparţin, a medicilor dintr-o anumită specialitate, dacă unitatea respectivă nu are în structura sa de bază o asemenea secţie. Forma iniţială creează un statut diferit, discriminatoriu, pentru medicii care au lucrat în acest tip de unităţi sanitare’, se arată în argumentarea Comisiei de sănătate.
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlametari PSD, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro