Senat: Scutiri de la plata chiriei pentru spaţiile unde nu se mai desfăşoară activitate pe perioada stării de urgenţă
Publicat de , 1 aprilie 2020, 06:36
Senatorii au dat vot favorabil, marţi, într-o şedinţă de plen susţinută online, propunerii legislative privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgenţă.
S-au înregistrat 90 de voturi ‘pentru’, 39 ‘împotrivă’ şi o abţinere.
Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.
Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii prevăzute la articolul 1 sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele locale aferente chiriilor neîncasate.
Scutirile se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă.
Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată.
Contractele de închiriere la care se referă dispoziţiile primelor trei articole se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile.
Senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiator, a motivat necesitatea acestei legi prin situaţia de urgenţă impusă de epidemia de coronavirus.
‘Este nevoie să împărţim costurile şi în ceea ce priveşte locaţiunea, respectiv a plăţii chiriilor pentru spaţiile în care persoanele îşi desfăşoară activitatea şi care este întreruptă sau restricţionată ca urmare a măsurilor dispuse de autorităţi. Un exemplu este cel al magazinelor din mall-uri sau din complex comercial în care s-au închis activităţile complexului respectiv. Comerciantul nu îl mai poate folosi în această perioadă, dar, în lipsa unei asemenea propuneri legislative, proprietarul sau locatorul, după caz, facturează chirie. În aceste condiţii, comerciantul plăteşte o folosinţă pe care nu o utilizează. (…) Se produce o îngheţare a contractului de închiriere, urmând a se prelungi în mod corespunzător cu perioada în care locatarul nu poate să uzeze de folosinţa imobilului respectiv. Propunerea este una raţională şi a venit dinspre mediul de afaceri‘, a declarat Şerban Nicolae.
Senatorul PNL Romulus Bulacu a anunţat că liberalii nu susţin propunerea legislativă, argumentând că nu este necesară o lege atât timp cât în conţinutul contractelor de închiriere sunt prevăzute clauze care prevăd situaţii de forţă majoră.
‘De asemenea, PNL consideră că iniţiativa legislativă aduce atingere proprietăţii private, deci proprietarilor, ceea ce ne determină inclusiv să discutăm de o situaţie de neconstituţionalitate’, a motivat el.
Senatorul USR Ramona Dinu a susţinut că demersul legislativ este unul neconstituţional.
‘Legiuitorul dispune pentru încălcarea dreptului de proprietate privată şi libertăţii economice, prin faptul că aduce propuneri, facilităţi de suspendare a plăţii chiriei nu doar pentru perioada stării de urgenţă, ci şi pentru următoarele 90 de zile. USR susţine instituirea unor asemenea facilităţi doar în cazuri justificate de starea de urgenţă, doar pentru cei care au fost afectaţi‘, a spus Ramona Dinu.
Proiectul a fost susţinut de senatorul Pro România Adrian Ţuţuianu, care îl consideră util atât pentru că, pe de o parte, elimină tendinţa unor posibile comportamente abuzive pe perioada situaţiei de criză, precum şi pentru faptul că unităţile administrativ-teritoriale nu ar fi avut posibilitatea să acorde asemenea facilităţi chiriaşilor de teama intervenţiei Curţii de Conturi, care ar fi putut constata existenţa unor prejudicii.
‘Eu cred că este corect ca într-o perioadă de criză să venim cu soluţii de tipul celei pe care noi am stabilit-o în cadrul comisiei, respectiv suspendarea plăţii chiriei, cu acordarea de facilităţi fiscale în acelaşi timp pentru proprietari. Cred că efortul trebuie să fie al tuturor’, a completat Ţuţuianu.
Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a afirmat că ‘a apărut foarte clar amprenta ideologică în funcţie de apartenenţa la grupul politic, legat de modul de interpretare de proprietate, de o manieră obiectivă’.
‘Dreptul de proprietate nu face parte din categoria drepturilor fundamentale intangibile’, a adăugat Corlăţean.
Senatul este prima Cameră sesizată în privinţa propunerii legislative.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)