Senatul a adoptat ordonanţa privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică
Publicat de gabrielarotaru, 28 septembrie 2022, 08:50
Senatul a adoptat, cu modificări, în calitate de primă cameră parlamentară sesizată, ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind plafonarea şi compensarea preţurilor.
Astfel, a fost extinsă lista beneficiarilor, în rândul cărora au fost incluşi şi consumatorii casnici care anul trecut au avut o medie lunară mai mare de 300 de kilowaţi-oră, dar care reuşesc acum să se încadreze în plafoanele stabilite.
Senatorii au adoptat numeroase amendamente la ordonanţa de urgenţă, modificări care îi vizează atât pe consumatorii casnici, cât şi pe cei noncasnici. Astfel, potrivit unui amendament, în categoria consumatorilor noncasnici, care vor beneficia de tarif plafonat la un leu pe kilowatt-oră, asemenea IMM-urilor, se vor încadra şi serviciile de transport public, cele de apă-canal, lăcaşurile de cult sau producătorii şi distribuitorii de medicamente. Senatorul PNL, Sorin Bumb, menţiona că prin amendamentele adoptate se urmăreşte ca efectul creşterii de preţ la energie şi gaze să fie suportabil de consumatorii casnici şi de IMM-uri.
Sorin Bumb: Consumatorii casnici între 0 şi 100 de kW vor plăti 0,68 de lei. De la 0 la 255 de kW vor plăti 0,8 lei. Se face o medie pe anul trecut, iar cei care se încadrează sub nivelul a 300 kW anul trecut vor beneficia la fel de 0,8 lei până la 300 de kW, ceea ce mi se pare normal pentru a cuprinde o categorie cât mai mare de consumatori casnici.
Senatorii AUR şi USR s-au abţinut de la vot, pentru că amendamentele propuse nu au fost acceptate.
Cristian Bordei, senator USR: Faptul că statul respinge cu obstinenţă toate propunerile de scădere a taxelor nu dovedeşte încă o dată decât faptul că statul vrea în continuare să ia partea cea mai mare din banii care se produc prin aceste creşteri de preţuri pe seama economiei private şi a cetăţenilor.
Un alt amendament adoptat de senatori prevede că familiile cu 3 copii, care urmează o formă de învăţământ, vor beneficia de un preţ de 68 de bani pentru un kilowatt pentru întreg consumul realizat. Acelaşi preţ îl vor plăti şi clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor. În cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate, reprezentanţii furnizorilor de energie au explicat că le va fi foarte greu să identifice familiile cu trei copii care urmează forme de învăţământ.
Dana Daraban, director executiv al Federaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie: Furnizorii nu au aceste date. Furnizorii au date legate de consum şi de adrese, punctul de consum. Deci, noi va trebui cumva să identificăm cum îi găsim pe aceşti oameni.
Documentul adoptat ieri de Senat merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)