Senatul a respins proiectul de Hotărâre propus de Biroul permanent pentru constatarea votului în cazul Şova
Publicat de Lucian Bălănuţă, 20 aprilie 2015, 19:27
Senatul a respins, astăzi, Hotărârea prin care se constată rezultatul votului pe care senatorii l-au exprimat, în data de 25 martie, cu privire la cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova.
Senatorii au respins această Hotărâre cu 68 de voturi împotrivă, 43 de abţineri şi două voturi pentru.
Potrivit textului proiectului de Hotărâre propus de către Biroul Permanent, se constata că ‘în urma votului exprimat în şedinţa Senatului din data de 25 martie 2015, nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24, alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, (…) şi de art. 173 din regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 25 martie 2015, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Şova Dan-Coman’.
Înainte de a supune la vot plenului Senatului proiectul de Hotărâre, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că, în cazul în care proiectul propus de către BP nu este adoptat, îşi va asuma varianta ‘care nu presupune niciun vot, ci merge pe ideea că plenul Senatului hotărăşte să mandateze preşedintele Senatului să redacteze Hotărârea ca urmare a votului din 25 martie şi ca urmare a deciziei CCR’.
‘Vă supun votului proiectul de Hotărâre pe care îl aveţi în mapă şi care a fost aprobat de Biroul permanent. În cazul în care acest proiect întruneşte majoritatea, Hotărârea ca atare se publică în Monitorul Oficial, în cazul în care respingeţi prin vot, atunci eu sunt obligat să redactez celălalt proiect de Hotărâre pe care de asemenea îl aveţi în mapă, în conformitate cu rezultatul votului din 25 martie şi în conformitate cu decizia CCR care ne cere să publicăm Hotărârea’, a spus Tăriceanu.
Cel de-al doilea proiect la care a făcut referire Călin Popescu Tăriceanu este cel pe care senatorul social-democrat Şerban Nicolae l-a supus atenţiei plenului, în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de Hotărâre propus de către Biroul permanent.
‘În principiu sunt de acord că nu avem ce să supunem la vot astăzi. (…) Eu cred că textul pe care vi-l propun corespunde şi deciziei CCR şi pentru ce s-a întâmplat în 25 martie în Senat. În acelaşi timp însă, preşedintele Senatului nu ia o decizie, nu are autoritatea de a vorbi în numele Senatului altfel decât în limitele date de plenul Senatului şi altfel decât s-a dispus prin decizia CCR. Vă rog să fiţi de acord ca preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a fost şi preşedinte de şedinţă în 25 martie, are obligaţia fără a avea drept de dispoziţie sau de opţiune de a trimite acest text spre publicare la MO. Cine doreşte să atace acest text să o facă în condiţiile legii şi Regulamentului. (…) Să trimitem textul la publicare în MO pentru că el nu face altceva decât să constate rezultatul votului din 25 martie, aşa cum ne-a cerut CCR’, a declarat Şerban Nicolae.
Potrivit proiectului de Hotărâre propus de către Şerban Nicolae se constată că ‘nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Şova Dan-Coman’, însă acest document este datat 25 martie.
De asemenea, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului, liberalul Mario Oprea a ţinut să precizeze că în şedinţa de luni a Biroului permanent al Senatului decizia cu privire la proiectul de Hotărâre a fost adoptată cu opt voturi pentru şi două voturi împotrivă, reprezentanţii Opoziţiei în conducerea Senatului opunându-se propunerii.
Potrivit lui Mario Oprea, dacă proiectul de Hotărâre propus de către Biroul Permanent ar fi fost adoptat de plenul Senatului, atunci PNL ar fi sesizat Curtea Constituţională.
‘Preşedintele Senatului spune că nu doreşte să semneze o Hotărâre datată 25 martie, completez eu – în condiţiile în care legea a fost modificată de către noi în mod esenţial. Vreau să remarcaţi că este o capcană în care se doreşte a fi atrasă şi Opoziţia. Este un vot mascat de reluare a acestui vot. Se doreşte ca noi, printr-o aparenţă că da, noi adoptăm o Hotărâre şi o publicăm în MO, să recunoaştem că nu au fost îndeplinite condiţiile pentru această cerere (privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova – n.r.). În viziunea senatorilor liberali există doar o interpretare legală şi constituţională a votului dat în 25 martie – anume că s-au respectat condiţiile necesare pentru încuviinţarea stipulată în acea cerere. Noi vom vota împotriva acestui proiect de Hotărâre şi, în situaţia în care acest proiect va fi votat, vom sesiza CCR’, a declarat secretarul liberal al Senatului în timpul dezbaterilor.
Curtea Constituţională a României a admis, în data de 8 aprilie, sesizarea şefului CSM şi a constatat că există conflict de natură constituţională între autorităţi, urmând ca Senatul să redacteze hotărârea referitoare la cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.
‘În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în plenul Senatului. Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României’, se arată într-un comunicat al CCR remis AGERPRES.
(Agerpres/ FOTO jurnalul.ro)