Ascultă Radio România Iași Live

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Tamarei Buciuceanu va fi depus joi la Teatrul ‘Bulandra’

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Tamarei Buciuceanu va fi depus joi la Teatrul ‘Bulandra’

Publicat de Andreea Drilea, 16 octombrie 2019, 19:35

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Tamara Buciuceanu-Botez va fi depus, joi, la ora 13,00, la Teatrul Bulandra – Sala ‘Toma Caragiu’, a anunţat instituţia de cultură.

Vineri, la ora 9,30, sicriul va fi dus la Biserica Sf. Gheorghe Nou, actriţa urmând să fie înmormântată, în aceeaşi zi, la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti, a precizat, pentru Agerpres, directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu.

‘A plecat dintre noi poate omul Tamara, actriţa a rămas şi va fi aici mereu cu reverberanţa celui mai molipsitor râs din lume, în inimile şi sufletele noastre, astăzi, însă, atât de triste’, a spus George Ivaşcu într-un comunicat transmis Agerpres.

Ivaşcu a amintit şi de aniversarea din urmă cu un an a marii actriţe şi de ideea de a-i dedica o seară de gală.

‘Când am pornit construcţia acestui teatru, m-a frământat mult ideea găsirii unui principiu unificator în lumea fragilă a teatrului, în care frumuseţea se măsoară şi se consumă în seara spectacolului, dar şi piere odată cu încheierea acestuia. Am convingerea că astăzi, tocmai pentru că valoarea prezentului se măsoară atât de simplu în sintagma lui ‘acum şi aici’, nevoia bucuriei celebrării marilor valori pe care teatrul romanesc le are este cu atât mai acută. Am considerat că actul firesc al rememorării nu este doar unul necesar, ci este de datoria noastră, a generaţiilor mai tinere, să ne reamintim şi să omagiem ceea ce consfinţeşte de altfel teatrul dintotdeauna – actorul. Aşa s-a născut ideea galelor de la Metropolis. Acum un an, exact în luna octombrie, gândurile mele se îndreptau din nou către doamna Tamara Buciuceanu. Îi promisesem atunci, când am sunat-o de ziua ei, în august, să-i dedicăm o gală, o seară… aici, la Metropolis. ‘O seară între prieteni’, îmi completa ea. ‘O oră şi nu mai mult. Atât. Discret, te rog, şi fără fast’. Asta era şi esenţa doamnei Tamara Buciuceanu, regina comediei româneşti: generozitatea fiinţei sale de a spera ca fiecare să-i devină egalul dumneai’, se arată în comunicatul transmis de Ivaşcu.

‘Pornit de mic copil într-o lume de visare am creat un joc subtil de credinţă şi încântare. Şi de-aş fi azi întrebată ce altceva aş vrea să fac, zic că aş lua încă o dată, şi încă o dată, de la cap. Şi când nu veţi mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veţi întreba atunci unde o fi plecat Tamara’, a spus Tamara Buciuceanu la gala aniversară de atunci organizată la Teatrul Metropolis.

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit marţi la vârsta de 90 de ani. (Agerpres)


Actriţa Tamara Buciuceanu a murit la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, la vârsta de 90 de ani.

Informaţia a fost confirmată de reprezentanţi ai Spitalului Elias.

Tamara Buciuceanu a interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași. Într-un interviu realizat de Alex Aciobăniţei, actriţa se declara impresionată de felul în care a fost apreciată de public:

„Sunt un om foarte credincios și mi-am spus mereu așa: munca pentru mine este o religie, iar scena este un loc sfânt, aidoma bisericii. Am dăruit totul în această meserie și am făcut-o cum m-am priceput mai bine, întotdeauna cu maximă sinceritate, pentru că altfel, nu aș fi ajuns niciodată la sufletul publicului”…

Tamara Buciuceanu s-a născut[1] pe 10 august 1929, în Tighina[2], atunci când aceasta aparținea României[3]. În perioada 1948-1951, a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, apoi s-a transferat la București/Institutul de „Artă Teatrală și Cinematografică”[4]

A fost remarcată pe scenele marilor teatre din capitala României[5] și la Teatrul „Național” din Iași (aici a interpretat-o pe „Coana Chirița”)… Protagonista a peste 30 de filme și seriale[6], a avut, deopotrivă, cuplete memorabile (la TVR)… „Am jucat cu Draga, o persoană foarte dragă mie, cu care m-am înţeles foarte bine la vremea respectivă. Am lucrat atunci alături de o echipă minunată cu care am făcut cel mai tare proiect de televiziune. Iar «Liceenii» este un alt proiect pe care îl iubesc şi pe care mă bucur să-l revăd pe micile ecrane” (Tamara Buciuceanu Botez[7]).

Iubită şi apreciată de public, cumnata regretatului actor George Constantin şi mătuşa lui Mihai Constantin[8] primise, în aprilie 2002, „Premiul pentru întreaga activitate artistică” din partea Ministerului Culturii şi Cultelor; în 2004, i-a fost decernat premiul UNITER pentru „întreaga activitate”; în acelaşi an, artista a fost distinsă şi cu titlul onorific de „Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti”, iar, la Castelul „Peleș” din Sinaia, iî era înmânată, din partea Casei Regale a României, decorația „Ordinul Coroana României în grad de Ofițer”[9]; a primit premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film „Transilvania”/în 2008; premii de excelenţă i-au fost oferite, în 2009, de către TVR Internaţional, şi în 2011, la Gala Premiilor UNITER; în septembrie 2011, Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe „Walk of Fame – Aleea celebrităţilor” din „Piaţa Timpului”-Bucureşti şi „Placheta” Oraşului Bucureşti, semn al recunoștinței pentru întreaga sa carieră, iar, în 2012, Premiul „Gopo” pentru „întreaga activitate”; pe 5 aprilie 2018, era gratulată cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Bucureşti, precum şi cu „Cheia Oraşului”[10]; în decembrie 2018, a fost omagiată pe scena Teatrului „Metropolis”, alături de oameni dragi ei[11]

Unii au rămas lângă noi, alții au plecat (recent sau demult), alții se pregătesc să plece; când tuturor le vom simți lipsa, va veni și întrebarea: „Am știut să-i prețuim avându-i aproape?”…

[1] Tatăl său, avocat de meserie, a absolvit și studiile „Conservator”-ului – a fost dirijorul „corului Basarabiei”, în care cântau 200 de oameni; mama sa a terminat şi ea „Conservatorul” (deşi ar fi fost în măsură să plece cu bursă la Milano, s-a îndrăgostit, s-a căsătorit și a adus pe lume copii); Tamara a avut trei fraţi – Nicuşor, Costică, Lizon – şi o sorăIulia Buciuceanu (avea să devină una dintre cele mai mari cântăreţe de operă din România)…

[2] Tighina sau Bender (în turcă, Bender  însemnă „port”; în rusă Бендеры, transliterat: Benderî, în ucraineană Бендери)… 61 de km sud-est de Chișinău… Fost oraș cu statut de municipiu în Republica Moldova; începând cu 1992, consecință a războiului din Transnistria, localitatea și așezările din jurul său se găsesc sub controlul autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene”….

[3] Județul Tighina își luase numele de la orașul-capitală, crescut la umbra unei străvechi cetăți, poate, de origine romană, reconstruită de genovezi și de meșterii lui Ștefan cel Mare; așezată la un vechi vad al Nistrului, cetatea a împiedicat, deseori, invazia hoardelor barbare, venite pentru pradă; lunga existență a Tighinei se explică prin așezarea ei la cel mai bun vad al Nistrului, pe un drum străvechi, al legiunii și al negustorilor romani, «drumul mare tătăresc» de mai târziu, care lega, prin vadul Dunarii, de la Isaccea (vechiul Noviodunum) regiunile bizantine de la dreapta Dunării cu Cafa, colonia genoveză din Crimeea; acest drum se încrucișa cu drumul fluvial care ducea de la Hotin la Soroca, la Cetatea-Albă și la Marea Neagră…

[4] La clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă: Sorana Coroamă-Stanca); Tamara Buciucenau-Botez a terminat studiile în anul 1952…

[5] „Giulești”, „Bulandra”, Teatrul „Național”, „Teatrul de Comedie”… A avut roluri importante în Romeo și Julieta la început de noiembrieScauneleCumetreleDoctor fără voieNepotulAșteptând la ArlechinDomnișoara NastasiaMamouret… „Cartea de vizită” a carierei sale rămâne, fără îndoială, personajul „Vicăi Delcă” din piesa Dimineață pierdută – după Gabriela Adameșteanu…

[6] De ce trag clopotele, Mitică?Ion: Blestemul pământului, blestemul iubiriiSexy Harem Ada KalehNunta mută… Debutase în Titanic Vals (1964), intrepretând alături de Grigore Vasiliu-Birlic…

[7] A fost căsătorită, din 1962 până în 1996, cu medicul anestezist Alexandru Botez; ultimul an menționat a adus moartea soțului, cei doi neavând copii… „Am fost o femeie de casă şi gospodină. Alexandru mi-a respectat şi mi-a iubit foarte mult cariera. La un moment dat mi-a spus: «Dragă, eu mă mulţumesc şi cu titlul de prinţ consort». Era un doctor excelent, un om serios, care mi-a înţeles destinul. De un timp mă întristez când mă gândesc la cei care puteau să mai stea lângă mine şi nu mai sunt: soţul, fratele, cumnatul, colegii cu care am împărţit scena. Nu o să-i uit niciodată şi mă rog ca Dumnezeu să îi aşeze acolo sunt sunt cei drepţi” (Tamara Buciuceanu Botez)

[8] Ionică din „Liceenii”…

[9] Decorație înmânată de principesa Margareta cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a fostului rege Mihai I al României….

[10] Evenimentul a avut loc acasă la marea artistă; aceasta a transformat o ceremonie solemnă într-o întâlnire emoționantă, în care au țâșnit către lumină amintiri, poveşti de viaţă, necazuri şi bucurii. „Sunt emoţionată că mi-aţi trecut pragul casei chiar în preajma sărbătorilor de Paşti. Distincţiile pe care mi le-aţi oferit mă onorează şi reprezintă pentru mine un gest deosebit de impresionant” (Tamara Buciuceanu Botez)…

[11] „Doamna Isoscel” i-a avut alături pe Ştefan Bănică jr şi Oana Sîrbu, „elevii” din celebrul film „Liceenii”…

(reluarea articolului „Doamna comediei româneşti” a împlinit 90 de ani!)

Etichete:
Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:24

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Salvamontiştii din întreaga ţară au avut, sâmbătă, o zi plină: au salvat de pe munte 140 de persoane. Dintre acestea, 47 au fost transportate...

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:23

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja

Energia eoliană a fost aseară cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, cu aproape 27% din total – a anunţat...

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja
Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:15

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii, pentru că tensiunile sociale ar fi mari, iar butoiul de pulbere...

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii
OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:32

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit actului...

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:07

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, ca nefondate, recursurile formulate de Călin Georgescu şi Coaliţia...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:49

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării

UPDATE – Resturi de drone de provenienţă rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localităţile Ceatalchioi şi Tudor...

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:45

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, la Iași, că este necesar ca şi autorităţile din localităţile mici să se...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:58

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi, la Iași, că în următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie din România...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie