Sindicaliştii Sanitas au protestat, astăzi, în faţa Ministerului Muncii
Publicat de , 2 octombrie 2017, 15:49
Peste 200 de angajaţi din sectorul medical, membri ai Federaţiei Sanitare SANITAS, au pichetat, luni, sediul Ministerului Muncii, între orele 11:00 – 13:00, aceştia fiind nemulţumiţi de condiţiile de salarizare şi muncă.
Sindicaliştii au scandat lozinci la adresa ministrului Muncii, strigând ‘Hoţii’, au fluierat din vuvuzele şi au fluturat pancarte cu următoarele mesaje: ‘Ne-aţi promis nisip, ne-aţi dat cu flit’, ‘Minţiţi mai mult ca Pinocchio’, ‘De la 1 ianuarie 2018 pierdem bonurile de masă’, ‘Olguţa, îţi triplezi doar nasul’.
Potrivit liderului SANITAS, Leonard Bărăscu, printre nemulţumirile lucrătorilor în domeniul sanitar se află transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Legea salarizării bugetare şi contractele colective de muncă.
‘Nemulţumiri sunt pe Legea 153 (Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – n. r.), contractul colectiv de muncă, legea salarizării bugetarilor, care nu prea e a bugetarilor, vorbele spuse de unii şi confirmate de Guvern, cu trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care creează mari dificultăţi şi, nu în ultimul rând, regulamentul de sporuri legat de (Legea – n. r.) 153, care face probleme mari în interiorul grilei de salarizare, adică duce la diferenţe mari între salariaţi, în sensul că salariul creşte un pic la medic, după ce i se ia, prin trecerea aceea a contribuţiilor de la angajator, per total 32,5%’, a declarat, pentru AGERPRES, Leonard Bărăscu.
Acesta a subliniat că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, are soluţii ce ar ‘tempera un pic din valul acesta de nemulţumiri’.
‘Nu se va mai face diferenţa, oamenii vor pleca în cealaltă zonă, secţiile se vor depopula, iar tot noi suntem în poziţia de a-i asculta pe oameni, de a ieşi în stradă. Încercăm să organizăm o întâlnire astăzi (luni – n. r.) cu doamna Olguţa Vasilescu. Avem ceva promisiuni, dacă nu astăzi, poate după-amiază, sau mâine, dânsa fiind plecată în acest moment, dar se pare că dumneaei are nişte soluţii care ar mai tempera un pic din valul acesta de nemulţumiri, dar la acest moment nu ştiu care sunt şi aştept totuşi să vedem despre ce este vorba’, a explicat el.
Preşedintele SANITAS a estimat că în faţa Ministerului Muncii s-au aflat în jur de 220 de persoane venite din şase judeţe, respectiv Iaşi, Constanţa, Teleorman, Dâmboviţa, Bucureşti şi Olt.
Întrebat ce va face după seria de proteste anunţate din faţa Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, de săptămâna aceasta, Bărăscu a spus că pe 19 octombrie se va organiza un miting.
‘Se va face un miting de amploare, dar după atitudinea oamenilor de astăzi se pare că vor intra în grevă înainte să spunem noi sau fără ca noi să îi organizăm. Este o chestie spontană, pentru că s-au săturat. (…) Să ştie măcar dacă să plece, să nu rămână în sistem, pentru că lucrurile se complică pe zi ce trece, e din ce în ce mai rău, iar asta este grav, este un lucru pe care nu îl putem stăpâni nici noi, ca sindicalişti, şi îi înţeleg, dacă stau bine să mă gândesc’, a mai spus Bărăscu.
Membrii federaţiei sindicale SANITAS au pichetat luni sediul Ministerului Muncii, pe fondul nemulţumirilor legate de problemele cu care se confruntă sănătatea şi asistenţa socială din România. Potrivit unui anunţ al preşedintelui SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, postat pe facebook, sindicaliştii vor mai picheta miercuri Ministerul Sănătăţii, iar vineri se vor muta în faţa Ministerul Finanţelor Publice, în acelaşi interval orar.
SANITAS va continua acţiunile de protest prin organizarea unui miting şi a unui marş, în data de 19 octombrie, urmând ca ulterior să se decidă în cadrul Consiliului Naţional data la care aceştia vor declanşa greva generală în sistemul sanitar.
Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaţilor; acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului tehnic şi administrativ; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creşterii salariale de 25% prevăzută în lege; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.
‘Aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniştrilor de resort şi altor reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei publice centrale, însă fără niciun rezultat. În condiţiile în care, luni de zile, guvernanţii au mimat interesul şi au continuat să acţioneze în defavoarea angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială, ultima soluţie rămasă Federaţiei este declanşarea acţiunilor de protest’, afirmă sindicaliştii. (Agerpres/FOTO arhiva newsbv)