Sindicatele din transportul feroviar şi spitalele CFR protestează, astăzi, în faţa mai multor instituţii din Capitală
Publicat de Andreea Drilea, 25 august 2022, 10:27
Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR (USS CFR) şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) protestează joi în faţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi a altor instituţii din Capitală.
Conform unui comunicat al Confederaţiei Meridian, sindicaliştii cer stoparea acţiunilor care conduc la eliminarea CFR Călători de pe piaţa de transport feroviar din România şi a acţiunilor de eliminare a spitalelor CFR din sistemul feroviar din România, aplicarea Legii nr. 195 din 2020 privind statutul personalului feroviar şi salarii decente pentru ceferişti. Totodată, aceştia solicită încheierea, până cel târziu în luna noiembrie 2022, a contractelor de servicii publice prin atribuire directă în sistemul feroviar de călători pe 10 ani aprobate prin Hotărâre de Guvern şi publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Astfel, începând cu ora 9:30, sindicaliştii pichetează ambasadele Franţei şi Germaniei, reprezentanţa la Bucureşti a Comisiei Europene şi Consiliul Concurenţei.
Începând cu 10:45, cele trei organizaţii sindicale vor protesta la sediile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), Autorităţii de Reformă Feroviară (ARF), CFR Călători şi CNCF ‘CFR’ SA.
Potrivit sursei citate, pentru a nu elimina CFR Călători de pe piaţa de transport feroviar de călători din România, sindicaliştii solicită încheierea Contractelor de servicii publice în transportul feroviar de călători pe perioada 2022-2032 condiţionat de achiziţia de trenuri noi de către CFR Călători în rate având ca garanţie la bănci acel contract de servicii publice pe 10 ani.
De asemenea, ei cer punerea în aplicare a Legii nr.195/2020 de la 1 ianuarie 2023 şi elaborarea unei strategii pentru resursa umană pe 10 ani ‘care să nu mai permită de exemplu tăierea din pix a 1.000 de posturi vacante de la CFR Călători’.
Sindicaliştii mai semnalează tergiversarea achiziţiei de trenuri noi de călători prin fonduri europene, pentru a le achiziţiona pentru operatorii străini, după eliminarea operatorilor români de pe piaţa de transport feroviar de călători din România şi solicită achiziţia de trenuri noi pentru operatorii de transport feroviar de călători din România.
În ceea ce priveşte reorganizarea CFR Călători în Centre Teritoriale Administrative şi în Centre Feroviare, protestatarii solicită reorganizarea prin aducerea reparatorilor de locomotivă de la zi şi de pe proces tehnologic, de la filiala CFR Călători, înapoi ca angajaţi ai CFR Călători. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă