Site-ul MApN, versiunea în limba engleză, a fost atacat informatic
Publicat de Andreea Drilea, 29 mai 2022, 07:57 / actualizat: 29 mai 2022, 9:00
Un atac informatic asupra versiunii în limba engleză a site-ului Ministerului Apărării a fost respins de Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN. Atacul a fost de tip DDoS, iar specialiştii ministerului au reuşit să restabilească funcţionarea normală a paginii de internet în aproximativ 30 de minute.
Ministerul Apărării a mai transmis că site-ul instituţiei nu conţine baze de date cu caracter sensibil sau clasificat. În ultima perioadă, mai multe pagini de internet ale unor instituţii şi companii din România au fost vizate de hackeri, iar experţii în securitate cibernetică spun că intensificarea acestor acţiuni are legătură cu instabilitatea generată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.
Statisticile arată că în primul trimestru al acestui an atacurile online au crescut cu peste 85% faţă de perioada similară din 2021. S-au înmulţit mai ales atacurile de tip phishing, prin care se încearcă obţinerea unor date personale bancare sau de acces la site-uri de instituţii ori companii. Este contextul în care Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică desfăşoară o campanie de educaţie digitală concentrată pe recunoaşterea programelor şi a linkurilor rău intenţionate. Riscurile sunt numeroase, iar sfatul este ca, în primul rând, să fim foarte atenţi atunci când primim solicitări de a accesa o pagină necunoscută sau de a furniza date personale, a explicat, la Radio România Iaşi, Bogdan Botezatu, reprezentantul unui important furnizor de soluţii de securitate cibernetică.
Bogdan Botezatu: Există o multitudine de atacuri care se desfăşoară acum pe internet şi pe telefoanele românilor. Încearcă să-i păcălească fie să îşi dea datele de card, fie să îşi divulge informaţii personale, cum ar fi adresă, serie de buletin, număr de card şi aşa mai departe, fie să îi păcălească pe aceşti utilizatori să instaleze diverse aplicaţii care să le compromită telefonul mai departe. Recomand în continuare foarte, foarte atenţie; fiecare angajat din fiecare companie, fie că vorbim de companie de stat sau privată, ar trebui să fie expert în a identifica un atac de tip phishing, o pagină maliţioasă pe care au ajuns, semnele clare că cineva încearcă să le preia controlul asupra contului sau asupra credenţialelor de acces în organizaţie.
(Rador/Foto radioiasi.ro)